PROCÉS
El Tribunal Suprem ajorna la vista fixada pel 10 de gener per debatre el recurs de Clara Ponsatí contra el seu processament
Mayte Piulachs
Foto: Carlos Baglietto
Barcelona. Dimarts, 5 de desembre de 2023. 12:09
Actualitzat: Dimarts, 5 de desembre de 2023. 13:08
Temps de lectura: 2 minuts
Ajornament sense gaires explicacions. El Tribunal Suprem ha informat que ajorna, sense fixar nova data, la vista per debatre el recurs presentat per l'exconsellera Clara Ponsatí contra el seu processament, fixada per al pròxim 10 de gener. L'advocat de l'exconsellera, Gonzalo Boye, va presentar recurs contra la resolució de processament per desobediència per l'1-O dictat pel jutge Pablo Llarena. En la providència, comunicada aquest dimarts, el Suprem afirma que ajorna la vista per "qüestions d'agenda" i "el tracte preferent d'altres causes". L'inici de la tramitació de la llei d'amnistia, presentada pel PSOE, en el Congrés dels Diputats en podria ser un motiu més clar.
En concret, el tribunal —format pels magistrats Vicente Magro, president, Susana Polo i Eduardo de Porres— precisa que fa aquesta modificació, seguint les “normes de repartiment vigents aquest any” a l’alt tribunal espanyol, i que es comuniqui l’ajornament a la defensa de l'exconsellera de Junts, així com a les acusacions, la Fiscalia i el partit ultra VOX.
A un pas de judici
El jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena va dictar, el juliol passat, una resolució amb la qual tanca la investigació respecte a l'exconsellera i europarlamentària de Junts, Clara Ponsatí, fet que la deixa a un pas de judici pel delicte de desobediència al Tribunal Constitucional (TC) per haver impulsat l'1-O i el procés d'independència de Catalunya. El delicte de desobediència no implica penes de presó.
El magistrat de la causa del procés va acordar la conclusió del sumari de Ponsatí, just l'endemà que ella tornés a Barcelona i fos detinguda pels Mossos d'Esquadra i li permetés declarar en un jutjat de guàrdia de la ciutat, i no ser conduïda fins a Madrid. En la segona citació tampoc es va personar al Suprem, a Madrid, i el jutge va acordar el seu processament. Ara, en la vista ajornada pel Suprem, Boye volia defensar que l'actuació de Ponsatí no va ser pas delictiva.
El Suprem, si no accepta el recurs, també hauria de resoldre on s'ha de celebrar el judici a l'exconsellera, ja que és europarlamentària i per a l'alt tribunal és competència del Suprem, mentre la defensa insisteix que el jutge predeterminat per la llei és on van passar els fets; en aquest cas, els jutjats de Barcelona perquè van ser acords del Govern i del Parlament.
De rebel·lió a desobediència
Clara Ponsatí va ser processada el març del 2018 pels delictes de rebel·lió i malversació de fons i Llarena la considerava en "rebel·lia" vers el tribunal espanyol perquè no s’hi va personar i va anar a viure a l’estranger. Amb la sentència del Tribunal Suprem que va condemnar els líders del procés per sedició, el jutge instructor va canviar aquest delicte a tots els exiliats, inclòs el president Carles Puigdemont i als exconsellers Toni Comín i Lluís Puig.
Finalment, la derogació del delicte de sedició per part del govern espanyol, va obligar el Suprem a revisar la condemna als expresos polítics, i a Llarena, als exiliats. A Ponsatí, només li va quedar el delicte de desobediència, que comporta una pena sense presó, i per això va poder tornar sense perill de ser enviada a un centre penitenciari. Per a Puigdemont, Comín i Puig els manté el delicte de malversació de fons greu, que sí que implica penes de presó, i el de desobediència.
ENLLAÇ NOTÍCIA :
Cap comentari :
Publica un comentari a l'entrada