divendres, 17 de novembre del 2023

GREU | L’amnistia podria exonerar els implicats en l’Operació Catalunya

 

 

L’exministre Jorge Fernández Díaz, l’excap de la policia Eugenio Pino, i molts altres, evitarien responsabilitzar-se dels delictes comesos per desactivar l'independentisme

 

 

 

L’exministre de l’Interior, Jorge Fernández Díaz, l'abril del 2017 a la comissió d’investigació sobre l’Operació Catalunya.

 



Maria Garcia

La llei d’amnistia pactada entre ERC, Junts i el PSOE per separat, i que els socialistes van registrar de forma oficial el passat dilluns, té gat amagat. La polèmica norma, que ha estat la protagonista del debat d’investidura i de les setmanes de negociacions entre els partits independentistes i el PSOE, ja trontollava quan va saber-se que els policies que van carregar contra els votants de l’1-O serien exonerats. Ara, i tal com avança RAC1, s’ha sabut que la futura norma podria beneficiar també els implicats en l’Operació Catalunya, la guerra bruta orquestrada des de les clavegueres de l’Estat per acabar amb el moviment independentista.

Malgrat les setmanes de negociacions que ha costat tancar-la, i la insistència dels partits independentistes perquè el text fos perfecte, sembla que el PSOE ha fet de les seves a l’apartat E de l’article 1. Aquest apartat diu que la responsabilitat associada a totes aquelles accions realitzades en el curs d’actuacions policials per a dificultar o impedir la realització dels actes relacionats amb el moviment independentista quedaran en no res.

Diverses veus han apuntat a RAC1 que, si bé aquest tècnicament és el paràgraf pensat per a exonerar els antiavalots, també podria estar pensat per als implicats en l’Operació Catalunya. En cas que això fos cert, polítics com

l’exministre de l’Interior Jorge Fernández Díaz, l’excap de la policia Eugenio Pino, i molts dels policies que tenia a càrrec seu s’estalviarien que la justícia els investigui pels delictes que van cometre per tal de desactivar el moviment independentista. Alguns dels quals, per exemple, delicte d’organitzacions criminals, falsedat de funcionariat en document oficial, acusació i denúncia falsa, malversació de cabals públics i detencions il·legals. 

La llei d’amnistia, segons apunta l’emissora, també podria acabar beneficiant l’excomissari Villarejo, un dels principals implicats en l’Operació Catalunya, ja que en va ser un dels cervells i primers executors. Això implicaria deixar en paper mullat les poques investigacions que fins ara s’han dut a terme per conèixer realment l’entramat, el seu abast i els seus responsables.

 

 

 

ENLLAÇ NOTÍCIA :

https://www.larepublica.cat/fixada/greu-lamnistia-podria-exonerar-els-implicats-en-loperacio-catalunya/