dijous, 28 de setembre del 2023

Macron proposa que Còrsega sigui una autonomia

 

 

MÓN - CÒRSEGA

 

 

Proposa de reformar la constitució francesa per dotar l'illa d'un estatus particular

 

 


 

 

 

ARNAU LLEONART

28.09.2023 - 11:55

Actualització: 28.09.2023 - 12:33

 

 

 

El president de la república francesa, Emmanuel Macron, ha proposat que Còrsega es constitueixi com una autonomia. Ho ha dit de l’Assemblea de Còrsega estant, a Aiacciu, en un discurs on ha proposat de dotar l’illa d’un estatus particular, que s’hauria de reflectir en una reforma de la constitució francesa. “Hem d’avançar, i per fer-ho caldrà que Còrsega entri a la constitució”, ha dit, i ha precisat que “la inscripció en un text és un gest essencial de reconeixement”. Aquesta inscripció, ha dit, es farà en un nou article del text legal.

 

Durant les darreres hores s’havia especulat amb la possibilitat que Macron aprofités la visita a Còrsega, en el marc del vuitantè aniversari de l’alliberament de l’illa, el 1943, per a proposar un nou règim polític com a resposta al sobiranisme creixent. I així ha estat:

“Tindrem l’atreviment de constituir una autonomia de Còrsega i dins de la república”, ha dit Macron.

“Aquesta autonomia ha de ser el mitjà per a construir junts el futur. Sense replegament de l’estat. No serà una autonomia contra l’estat, ni una autonomia sense l’estat, sinó una autonomia per a Còrsega i dins de la república“, ha continuat. A partir d’ara, ha dit que donarà sis mesos al govern i els diputats corsos per a redactar “un text constitucional i orgànic segons el vostre acord”, que servirà de base per a una reforma constitucional. “La nova etapa institucional que volem encetar ha de permetre a Còrsega de conservar la seva ànima i identitat, tot quedant dins dels límits de la república“, ha dit. A banda, ha afegit que s’hauria de crear un “servei públic d’ensenyament del bilingüisme” per a promoure el coneixement del cors.

Macron ha afegit que el nou estatus ha d’anar acompanyat del dret de Còrsega a legislar sobre certes qüestions: “Sóc partidari que s’estudiï la possibilitat que la comunitat de Còrsega pugui definir les normes en les seves qüestions o en les competències transferides.” Ara bé, ha precisat: “Aquesta capacitat normativa s’haurà d’exercir, evidentment, sota el control del Consell d’Estat.”

“Aquesta decisió és la que mereixen els nostres joves, perquè les pròximes generacions combinin la riquesa i la força de ser corsos i francesos. Corsos, perquè són francesos. Francesos, perquè són corsos. Europeus i mediterranis, tot això alhora”, ha dit Macron per concloure el discurs.

 

 

 

ENLLAÇ NOTÍCIA :

https://www.vilaweb.cat/noticies/macron-proposa-que-corsega-sigui-una-autonomia/