PROCÉS
El ple del Tribunal Constitucional afirma que Puigdemont i Comín actuen lliurement com a eurodiputats des del 2019
Foto ACN
15-11-2022
Són eurodiputats i exerceixen lliurement. El Ple del Tribunal Constitucional (TC), en sentència el ponent de la qual ha estat el magistrat Cándido Conde-Pumpido, ha desestimat el recurs d'empara formulat pel president a l'exili Carles Puigdemont i l'exconseller Toni Comín en el qual qüestionaven la decisió de la Junta Electoral Central (JEC), ratificada judicialment, de no incloure'ls en la relació de diputats electes comunicada al Parlament Europeu per no haver realitzat l'acatament a la Constitució després de les eleccions celebrades el 26 de maig de 2019.
En una resolució comunicada aquest dimarts, el TC afirma que el Parlament Europeu, en sessió del 13 de gener de 2020, va acceptar la seva elecció com a diputats europeus amb efecte retroactiu a partir del 2 de juliol de 2019, i en conseqüència, des d'aquella data ambdós van ser autoritzats a assumir les seves funcions, a exercir el seu mandat representatiu i a ocupar els seus escons, exercint plenament des d'aleshores els drets corresponents al càrrec representatiu per al qual van ser elegits. I, en ser reconeguts com a eurodiputats, decau la pretensió principal d'empara i per això desestima el seu recurs.
L'Eurocambra, la JEC i Puigdemont
És aquesta circumstància descrita, posterior als acords de la JEC impugnats, la que posa de manifest que Puigdemont i Comín "van obtenir de facto la satisfacció extraprocessal de les seves pretensions de restabliment o preservació dels drets fonamentals denunciats, pel qual la seva eventual lesió no perviu". Llavors, el TC recorda que "la llera processal d'empara no és apta per pronunciar-se sobre pretensions purament declaratives desvinculades d'una lesió real i efectiva dels drets que s'invoquen". "La circumstància exposada ha portat a apreciar l'extinció de l'objecte de la pretensió principal d'empara, i de totes les seves derivades, la qual cosa justifica la desestimació de les pretensions formulades", conclou.
La sentència del TC ha arribat en un moment en el qual l'Eurocambra havia demanat informació a la JEC sobre les credencials de Puigdemont, Comín, Clara Ponsatí i Jordi Solé. És a dir, la presidenta del Parlament Europeu, Roberta Metsola, havia demanat a l'òrgan electoral espanyol que confirmés si els quatre eurodiputats esmentats es troben dins la llista dels 59 càrrecs proclamats electes a les eleccions europees l'any 2019, després que el comitè d'Afers Jurídics de la cambra no pogués verificar les credencials dels eurodiputats. Al respecte, la JEC va respondre i es va posicionar contra el TJUE: Puigdemont ha de jurar la Constitució a Madrid per ser eurodiputat.
El TC, Puigdemont i els recursos
El Parlament Europeu va confirmar que havia rebut la carta de la JEC i va manifestar que els "serveis rellevants estudiaran" el contingut d'aquesta. Concretament, que l'equip legal de la cambra examinaria les "conseqüències" del que l'òrgan electoral espanyol va traslladar. Però un grup d'eurodiputats italians van instar a Metsola a defensar del menyspreu espanyol el llegat de David Sassoli. I és que en la seva resposta, la JEC va aprofitar per carregar contra la decisió del ja traspassat expresident de l'Eurocambra per haver reconegut com a eurodiputats Puigdemont, Comín, Ponsatí i Solé. "Estem profundament astorats per les paraules i el to amb què un òrgan oficial de l'administració electoral espanyola denigra la tasca de l'expresident del Parlament Europeu David Sassoli", van expressar en una missiva.
Abans de tot això, al febrer d'enguany, el TC ja va declarar extingit el recurs de Puigdemont per ser ja eurodiputat. És a dir, no va admetre a tràmit el recurs del president a l'exili contra la decisió de la JEC de no reconèixer-los com a eurodiputats. Puigdemont i Comín havien demanat al Suprem que cautelarment els concedís la credencial i la immunitat com a diputats europeus, però l'alt tribunal va rebutjar les mesures cautelars sol·licitades. Dos anys més tard, el TC no va admetre a tràmit el recurs d'empara que li van presentar el 2019 per la suposada vulneració del dret a un procés amb totes les garanties. En aquell moment, el tribunal de garanties també va declarar extingit el recurs per "pèrdua sobrevinguda d'objecte", ja que tots dos van aconseguir l'acta de diputat al Parlament Europeu. Gonzalo Boye es va limitar a recordar que la resposta del TC arribava dos anys tard. D'altra banda, sí que va admetre a tràmit el recurs de súplica de la consellera Clara Ponsatí contra la resolució denegatòria de suspensió per part de la sala penal del Suprem en la causa (20907/2017) contra els líders independentistes catalans.
ENLLAÇ NOTÍCIA :
Cap comentari :
Publica un comentari a l'entrada