divendres, 23 de setembre del 2022

L’estat francès porta l’Ajuntament d’Elna a judici per permetre plens en català

 

 

JUSTÍCIA

 

 

L'alcalde afirma que si el tribunal els dona la raó pot obrir la porta a que altres poblacions ho facin

 

 

 

Un carrer on es pot veure un cartell amb el nom del municipi d'Elna | ACN

 



 

 

 

Quan l’ajuntament va aprovar aquesta mesura a l’abril, Garcia assegurava que els serveis jurídics havien avalat la mesura perquè garantia la traducció en la llengua oficial. Poc després, però,

van rebre una carta del prefecte demanant-los que fessin marxa enrere. “Li vam contestar que no i ara hem rebut l’assignació de la justícia”, explica l’alcalde d’Elna.

 

 

Primer municipi de la Catalunya del Nord que permet debatre en català als plens

El dijous 21 d’abril d’aquest any, l’Ajuntament d’Elna donava llum verda a un canvi en el reglament municipal per permetre que els regidors puguessin fer les seves intervencions en català, una mesura que inclou que, necessàriament, es tradueixin al francès. Aquest fet els convertia en el primer municipi de la Catalunya del Nord en prendre una decisió com aquesta.

 

En declaracions a l’ACN, l’alcalde d’Elna recorda que aquest canvi en el reglament és una opció que poden fer servir els regidors que vulguin i remarca que “no és una obligació” per a la resta. Al ple d’Elna, només 5 o 6 regidors parlen català, i Garcia afirma que volen que “la llengua catalana sigui parlada i entesa per més gent”.

 

 

 

 

ENLLAÇ NOTÍCIA :

https://elmon.cat/societat/justicia/ajuntament-elna-judici-permetre-debatre-plens-catala-490169/