divendres, 24 de setembre del 2021

La premsa espanyola compra la versió de la Moncloa i suca pa en la detenció de Puigdemont

 

 

PAÍS - PRINCIPAT

 

 

Els diaris que s'editen a Madrid coincideixen a dir que Carles Puigdemont haurà de ser extradit per a respondre davant la justícia espanyola  

 





Per: Redacció

24.09.2021  10:40

 

 

La notícia de la detenció del president Puigdemont va arribar amb els diaris de paper a les impremtes, però els diaris han pogut reaccionar en les edicions digitals. La primera reacció és comprar sense cap mena d’anàlisi la versió que ha donat el govern espanyol sobre la vigència de l’ordre de crida i cerca cursada pel jutge Pablo Llarena. A mesura que passen les hores, els analistes comencen a sucar-hi pa.

 

La nota del govern espanyol

 

Anit mateix, la secretaria d’estat de Comunicació del govern espanyol va publicar un comunicat amb tres punts. S’afirma que la detenció és fruit d’un procediment judicial en curs i que

“Puigdemont s’ha de sotmetre a l’acció de la justícia igual que qualsevol altre ciutadà”. A la nota, la Moncloa es despenja de les decisions de les autoritats i tribunals judicials i diu que els respecta.

 

 

El govern espanyol reacciona dient que Puigdemont s’ha de sotmetre a l’acció de la justícia

 

Una bona notícia per a Espanya

 

El diari La Razón titula en lletres grans, Puigdemont, detingut. El diari recupera un perfil que Pilar Ferrer va signar el mes de març passat on qualifica el president de rebel inoportú i de “gra polític del moment”, i es fan ressò de les declaracions que l’advocat Gonzalo Boye va fer anit al 3/24.

 

El diari ABC coincideix amb el mateix titular. A l’editorial titulat, “Ara toca fer justícia” s’afirma que la detenció del president és una bona notícia per a Espanya i també, “un deute pendent de la nostra democràcia que s’havia cronificat amb un galimaties jurídic provocat per la rebel·lia de Bèlgica en negar-se a aplicar l’euroordre”. 

 

El text insisteix en els intents colpistes que Puigdemont va protagonitzar i posa totes les esperances en el jutge italià que ha de tramitar novament l’euroordre. Després de plantejar moltes hipòtesis l’editorial acaba dient: “Per a Sánchez és un contratemps no desitjat. Per a Catalunya un factor d’incertesa. I per a la resta d’Espanya, una satisfacció”.

 

El diari El Mundo explica la detenció i qualifica Puigdemont de pròfug de la justícia espanyola des de la tardor del 2017. Citen fonts jurídiques consultades pel diari que diuen que ara començarà el procediment per veure si les autoritats italianes accedeixen a lliurar-lo a la justícia espanyola. Posen el precedent del tribunal de Schleswig-Holstein per afirmar que el Suprem no s’acaba de creure que això passi.

 

En una anàlisi, Iñaki Ellakuria i Raúl Piña afirmen que la taula de diàleg entre els governs català i espanyol estan en risc perquè, afirmen, hi ha veus independentistes que exigeixen a Pere Aragonès que trenqui aquest diàleg.

 

El diari El País explica que la detenció a peu d’avió s’ha fet perquè la policia italiana va detectar el viatge del president Puigdemont a Sardenya gràcies al Registre de Noms de Passatgeres, que és un programa de control de les persones que surten o entren a la Unió Europea per via aèria i que serveig per a detectar terroristes i delinqüents. La Unió Europea en va aprovar l’ús en 2016.

 

El País afirma que el procediment que s’ha obert amb la detenció de Puigdemont serà llarg amb tot d’intercanvis de documents entre Itàlia i Espanya. El primer, asseguren, l’escrit que anit mateix Llarena va enviar a Itàlia amb els delictes pels quals reclama l’extradició del president: sedició i malversació.

 

Per què la detenció de Puigdemont és irregular i hauria de ser posat en llibertat?

 

 

 

 

ENLLAÇ NOTÍCIA :

https://www.vilaweb.cat/noticies/la-premsa-espanyola-compra-la-versio-de-la-moncloa-i-suca-pa-en-la-detencio-de-puigdemont/?utm_source=onesignal&utm_medium=push&utm_campaign=notificacions