dilluns, 7 de juny del 2021

Cascada d’opinions sobre la renúncia a la unilateralitat d’Oriol Junqueras

 

 

El PSOE hi troba justificació per als indults, els barons del PP se’n meravellen i C’s no es mou de lloc

 

 

Frederic Sabartés 07/06/2021

 

 

El president d'ERC, Oriol Junqueras, en roda de premsa, en una imatge d'arxiu


 


De reaccions i opinions sobre la misiva pública d’Oriol Junquera on s’hi pot desprendre una renúncia a la unilateralitat, n’hi ha un munt. En recollim un primer bloc:

 

PSOE-GOVERN

 
El ministre José Luís Ábalos creu que l'”autocrítica” de Junqueras demostra que aposta per “la legalitat” i, per tant, creu justificats els indults. Dit d’una altra manera, Àbalos creu que Junqueras se situa a l’altra banda dels que diuen que “ho tornarem a fer” i en justifica el seu indulT per aquest inici d’arrepentiment. Llegida la carta del líder d’ERC, el ministre de Transports, José Luis Ábalos, ha defensat aquest dilluns que en l'”autocrítica” i la “revisió” queda clar que el marc polític del diàleg ha d’estar dins la legalitat”, i ha assegurat que aquest gir dels independentistes republicans és fruit de l’aposta del Govern central per aquesta política de diàleg, en la qual s’emmarquen els possibles indults als condemnats pel procés.

 

En aquest sentit, el també secretari d’Organització del PSOE ha defensat aquestes mesures de gràcia com una manera d'”alleujar situacions personals, perfectament legals” i que garanteixen una “total comprensió i reconeixement a les instàncies judicials”, i que “estan pensades per restaurar aquest ambient de convivència, que possibilita el marc de diàleg”. “Tota mesura té riscos, però són riscos necessaris que deriven de la responsabilitat, del compromís, de la convivència. Tot això exigeix algun risc però el risc més gran és no fer res, no oferir alternatives o solucions”, ha dit en unes declaracions a la Sexta que ha recollit Europa Press.

 

BARONS DEL PP

 
El president extremeny, Guillermo Fernández Vara, és un dels barons del PP més crítics amb l’indult, però veu la carta de Junqueras com “un gest molt important” que el fa apostar ara per buscar “el retrobament dins la Constitució”. En un missatge a Twitter, Vara escriu que “la política no són només gestos, però són molt necessaris, i aquest és molt important”. “Cal sortir al retrobament dins la Constitució”, afirma en un missatge on apareix la imatge de Junqueras vinculada a una informació del diari ARA titulada: ‘Junqueras afirma que els indults “alleugeriran” el conflicte”. Vara va ser juntament amb el castellanomanxec Emiliano García-Page un dels barons del PSOE que es van oposar frontalment als indults quan Pedro Sánchez va anunciar que abordaria la qüestió des dels principis de la “concòrdia”, el “diàleg” i el “retrobament”. Fa només dues setmanes afirmava que “no s’ha d’indultar qui no ho vol ser perquè no respecta ni creu en les lleis”.

 

CUIDADANOS

 
Un altre nivell és el del partit pròximament extraparlamentari, Ciudadanos, que atribueix a Junqueras un “to de perdonavides” per mantenir un “xantatge insaciable” amb l’Estat. Ho ha dit el portaveu de Cs al Parlament, Nacho Martín Blanco: “És evident que aquesta idea del senyor Junqueras forma part del xantatge. El nacionalisme és insaciable. Sempre en voldrà més”, ha denunciat Martín Blanco. També ha considerat que hi ha “elements semblants” entre la possible concessió dels indults amb l’intent de reformar l’Estatut el 2006. “El PSC, de forma tremendament irresponsable, va decidir seguir endavant amb aquell estatut que sabia perfectament que resultaria inconstitucional”, diu. També ha mostrat la seva preocupació per la “pretensió” del govern espanyol de concedir els indults, perquè “reforça la imatge que no va ser un cop a la democràcia, blanqueja el que va ocórrer i perjudica enormement la imatge del sistema judicial”.

 

En paral·lel, la líder estatal de C’s, Inés Arrimadas, posa en dubte la sinceritat de Junqueras, acusa Sánchez de “vendre” els espanyols “per un plat de llenties” i diu que els indults són una “humiliació” als espanyols i als catalans “constitucionalistes”. Segons Arrimadas, l’independentisme “ha repetit mil vegades que ho tornaran a fer” i no es pot fer confiança a “la paraula d’una persona que no reconeix com a catalans els que no volem la independència”. 

 

Finalment, ha insistit que Sánchez es va presentar a les eleccions dient que no indultaria els presos i aconseguiria l’extradició de Puigdemont. “L’únic que ha canviat en aquest temps és que Sánchez necessita el seu suport parlamentari” i l’aconsegueix “humiliant els espanyols i els catalans constitucionalistes”.

 

 

 

 

ENLLAÇ NOTÍCIA :

https://www.larepublica.cat/noticies/politica/cascada-dopinions-sobre-la-renuncia-a-la-unilateralitat-doriol-junqueras/