dimarts, 19 de gener del 2021

Un informe d’Interior “de difusió limitada” torna a obrir la polèmica sobre l’ADN de l’imam

 

 

La cap de recursos humans admet que s’han utilitzat productes caducats resetejats per fer proves genètiques 

 

 

 

La policia científica dels Mossos


 

 

 

 

San Fernando de Henares Quico Sallés (Periodista) 

Nova clau de volta en una de les polèmiques claus del judici a l’Audiència Nacional dels atemptats del 17A. Aquest dilluns s’ha reprès la vista oral després d’un mes d’aturada per les festes de Nadal i el temporal Filomena. Un reinici que pot ser amb polèmica obrint de nou la capsa dels trons de la instrucció: les proves d’ADN realitzades pels Mossos que han portat cua. Unes proves que ara i, contràriament al que s’havia apuntat al judici, es podrien haver realitzat amb reactius caducats que podrien posar en dubte el resultats sobre el certificat genètic de l’imam de Ripoll, Abdelbaky Es Satti, cervell dels atemptats. 

 

Així ho indica un informe al qual ha tingut accés El Món, i que s’inclouria en les diligències 111/2020 del Jutjat d’Instrucció número 3 de Sabadell, que investiga una denúncia sobre el suposat ús indegut de productes reactius químics als laboratoris dels Mossos. En aquest document, signat per Esperança Cardiel, sots directora general de recursos humans d’Interior, admet que  la Unitat Central del Laboratori Analític Biològic (UCBL) dels Mossos

utilitza productes caducats prèviament comprovats. És una resposta datada el 26 de setembre del 2018, en un escrit adreçat a l’Associació de Facultatius i Tècnics del Cos de Mossos d’Esquadra, una entitat sindical. 

 

Un document diametralment oposat a un certificat del 24 de juliol del 2018 –dos mesos abans– de Jaume Domingo Coll, cap del gabinet tècnic d’Interior de la Unitat d’Informació, on nega que s’hagin utilitzat reactius caducats. Aquest document, al qual també va tenir accés El Món, era contundent i certificava, a priori, la tesi dels Mossos que no s’utilitzaven productes caducats. De fet, el cap del laboratori ho va assegurar en el seu testimoni davant de l’Audiència Nacional. 

 

El certificat assegura que no té cap document de “dispensa” de les empreses Thermofishers i Promega, –proveïdors de reactius per ADN que  utilitza la Unitat Central de Laboratori Biològic– per utilitzar productes caducats perquè “no els necessita”. En aquesta línia, el cap del Gabinet Tècnic afegeix que ni en l’accident de “Germanwings, ni en el cas de Freginals ni en el cas de la Rambla es van utilitzar reactius o fungibles caducats tal i com estableixen els seus procediments”. Així mateix, destaca que “no s’utilitzen mai productes caducats”. Així, negaven que hi hagi cap protocol per utilitzar productes i fungibles caducats perquè quan es detecten es procedeix a la seva devolució i reposició. 

 

Ara bé, un document posterior de “difusió limitada” –només per a òrgans autoritzats i sotmesos a la instrucció de seguretat 8/2005 de 7 de novembre– signat per Cardiel afirma el contrari. En detall, explicita que “l’Entitat Nacional d’Acreditació (ENAC) preveu entre els seus procediments d’auditoria dins la Direcció General de la Policia la possibilitat d’allargar la vigència del material caducat mitjançant un sistema de retestat”. “En aquest sentit”, continua l’informe, “la Unitat Central del Laboratori Analític Biològic retesta material caducat per comprovar-ne la seva efectivitat mitjançant un control del qualitat en diversos punts del procés i, si és positiu, es posa a disposició del personal, i en cas contrari, si es detecten anomalies es retira per evitar-ne el seu ús”

 

“Aquest sistema d’ús de material caducat”, constata l’informe, “un cop comprovada la seva efectivitat es fa de manera excepcional mentre no es disposa de material en vigència”.  “Aquest procediment”, insisteix Cardiel, “ha estat avalat per l’ENAC en les seves auditories que fa cada 18 mesos als laboratoris de la Direcció General de la Policia”. “En aquest sentit”, segueix, “l’ús de material fungible caducat és pràctica habitual als laboratoris sempre que es faci la corresponent verificació del retest per comprovar l’eficàcia del producte per part del laboratori o de l’empresa subministradora del material fungible”. 

 

Així mateix, el document reconeix que algunes analítiques que es fan als jutjats o a les Unitats Territorials de Policia Científica es fan amb material “retestat” amb la “vigència perllongada”. També especifica que si bé l’actual format dels informes pericials no preveu un apartat per reflectir aquestes circumstàncies sí que es registren al sistema de qualitat les noves dates de caducitat i especifica que es pot afegir la data de caducitat ampliada. 

 

En definitiva, Interior concreta que si es “detecta que un material de referència o reactiu ha caducat o ha disminuït la seva efectivitat, el cap de la UCLB assignarà un responsable que farà les comprovacions esmentades anteriorment per retirar-los, en cas necessari, de la ubicació en què es trobi (estoc i ús), o bé establir la validesa i actualitzar la nova data de caducitat”. Aquesta nou document torna a obrir la polèmica sobre si les proves tenen prou garantia tal com estableixen les empreses subministradores del material. En tot cas, aquest dubte s’intenta dilucidar la causa oberta al jutjat de Sabadell: si els materials caducats donen prou fiabilitat a les proves d’ADN. I no només en el cas del 17A.


La carta d’Interior on admet que s’han utilitzat reactius caducats als laboratoris dels Mossos/Quico Sallés


La part final de la carta d’Interior on admet l’ús de productes caducats en les proves d’adn/Quico Sallés






ENLLAÇ NOTÍCIA :

https://elmon.cat/politica/un-informe-dinterior-de-difusio-limitada-torna-a-obrir-la-polemica-sobre-ladn-de-limam-202115/