dimarts, 19 de gener del 2021

El Ministeri de Borrell va violar el 'copyright' del 'Financial Times'

 

 

DRETS D'AUTOR

 

 

Jordi Palmer
Foto: Efe
Barcelona. Dimarts, 19 de gener de 2021. 08:28
Actualitzat Dimarts, 19 de gener de 2021. 08:28

 

 

 


 

 

 

El Ministeri espanyol d'Exteriors es va veure obligat el 2018, sota el mandat de Josep Borrell, a subscriure un compte corporatiu d'accés al diari econòmic britànic 'Financial Times' per valor de prop de 90.000 euros, un cop aquest mitjà va detectar una immensa violació dels drets de 'copyright' per part del ministeri.

 

Segons publica avui 'El confidencial', el ministeri va activar un compte individual, d'un cost aproximat de 340 euros anuals, que va ser utilitzat sense fre per tot el personal de l'Oficina d'Informació Diplomàtica, almenys 150 treballadors més del ministeri, així com personal diplomàtic espanyol arreu del món, violant clarament la política d'ús i 'copyright' del FT.

 

Articles copiats a la 'newsletter'

 

De fet, a més de l'ús exagerat del compte individual, el ministeri va reconèixer davant del mitjà britànic que articles de la versió 'online' eren distribuïts a la 'newsletter' del mateix organisme públic, la qual cosa expandia les lectures sense abonar drets d'autor, ja que els articles eren copiats íntegrament, un fet que està expressament prohibit en els termes i condicions del 'Financial Times', que només permet l'extracció de titulars i fragments de les notícies enllaçades amb la font original.

 

Una vegada el 'Financial Times' va descobrir l'ús excessiu del compte, Exteriors va accedir a donar d'alta una subscripció corporativa per valor de 89.000 euros. Segons el mitjà citat, que ha tingut accés a l'intercanvi de correus electrònics entre el 'Financial Times' i el ministeri espanyol, la nova negociació va tenir lloc entre el 25 de juliol i mitjans d'agost de 2018, just després de l'ascens del PSOE al govern espanyol després de la moció de censura contra Mariano Rajoy. En la informació esmentada no s'especifica quan va començar aquest ús indiscriminat de la subscripció al mitjà britànic.

 

"Detectant activitat estranya"

 

Tot i que suposadament la situació ja ha estat resolta, des de fa uns mesos, cada vegada que un usuari accedeix a aquest compte apareix el missatge "detectant activitat estranya", una cosa que ha causat preocupació entre els treballadors del ministeri, ja que bona part d'ells treballen actualment des dels seus domicilis.

 

A això cal afegir que, segons informació d'Exteriors, fins a l'octubre de 2020 es pagaven 7.417 euros al mes (89.004 a l'any), però l'1 de novembre es va optar per subscripcions de 1.220 euros al mes (poc més de 14.600 a l'any), gairebé sis vegades menys.

 

 

Imatge principal: La violació de 'copyright' va ser descoberta sota el mandat de Borrell / Efe

 

 

 

 

 

ENLLAÇ NOTÍCIA :

https://www.elnacional.cat/ca/politica/ministerio-borrell-violo-copyright-financial-times_574821_102.html