divendres, 31 de gener del 2020

Un mail de López a De los Cobos fa trontollar el testimoni del coronel




El correu, de l’1-O, mostra la “preocupació pels incidents” que ja “havien estat plantejats” a les reunions







El comissari Lòpez en arribar a la delegació del govern espanyol durant el setembre de 2017 | ACN







AN/San Fernando de Henares.
Els papers manen. El testimoni estrella de l’acusació al judici contra la cúpula d’Interior, el coordinador de l’operatiu policial contra l’1-O, el coronel de la Guàrdia Civil, Diego Pérez de los Cobos, comença a trontollar. No només per les contradiccions del seu relat que ha evidenciat el testimoni del comissari Ferran Lòpez, sinó perquè aquestes contradiccions venen reforçades a favor del comandament dels Mossos gràcies a la ingent prova documental aportada al sumari. De retruc, aquesta prova documental afavoreix, i molt, la defensa del Major Josep Lluís Trapero, al qui la fiscalia li demana fins 11 anys de presó.



Aquest és el cas d’un mail que el comissari Lòpez, interlocutor dels Mossos a les reunions de coordinació,  va remetre a De los Cobos el mateix Primer d’Octubre a les 14.44 del migdia. En aquest correu, al que ha tingut accés El Món i que ja consta al sumari,  Lòpez informa en primera instància dels 185 centres de votació que els Mossos havien pogut tancar fins a aquella hora. Donades les dades el comissari rondina i recorda, negre sobre blanc, els acords de col·laboració operativa que havien pactat a les Juntes de
Coordinació. Unes trobades de les que, segons va assegurar De los Cobos en el seu testimoni de dilluns, “no era necessari aixecar actes”.



De fet, el Coronel va assenyalar que en aquestes reunions “no recordava” que s’hagués parlat de “Binomis”. És a dir, una dotació de Mossos que aniria als col·legis electorals i si veien que no hi podien fer gaire cosa, demanarien suport a les unitats d’Ordre Públic o de la mateixa policia catalana, o de la Guàrdia Civil o el CNP perquè tenien més unitats de reserva. Lòpez insisteix que el pla acordat era així i que potser hi havia una confusió “semàntica” en el sentit que sinó en va dir binomis,potser va dir “parella, patrulla o dotació”. Però que, en definitiva, el pla era aquest.



En aquest sentit, el dia abans del referèndum, De los Cobos i Lòpez es van reunir i van mantenir el mateix operatiu. Al capdavall, era un “un únic dispositiu” on hi participaven els tres cossos sota el principi de la “coordinació” que formalment es va mantenir fins a la tarda. Una decisió que De los Cobos posava en dubte. De fet, les policies van actuar per iniciativa pròpia i a partir de les 7:30 del matí. A més, el coordinador va suspendre les reunions previstes pel dia 1 amb l’agreujant que la prevista a primera hora li va venir al cap quan va veure arribar López a la delegació del govern. “Em va dir que s’havia despistat”, va apuntar el comissari.



Però del mail es desprèn que el testimoni de Lòpez és el fiable. En primer terme, el comissari retreu “la idea que s’està donant als mitjans de comunicació sobre l’ajuda que us hem sol·licitat aquest matí a les 9:11”. Una velada referència a la compareixença de l’aleshores delegat del govern espanyol a Catalunya, Enric Millo, on informava del nombre de col·legis que els Mossos havien demanat ajuda. “Vull insistir”- recull Lòpez- “en què com havíem acordat, aquesta ajuda estava formulada en els termes marcats a totes les reunions realizades, en el sentit de fer-vos arribar tots els centres de votació en què no n’hi haguès prou amb nostra primera intervenció”.  “En cap cas aquesta petició estava referida a la forma de portar a terme aquesta intervenció”, va reblar.



“De la mateixa manera” -afegeix- “aquesta ajuda es limitava a aquells centres prèviament identificats per nosaltres per evitar disfuncions i actuacions no comunicades i al marge de la coordinació”.  Una explicació que fil per randa certifica la descripció que des del primer moment han fet els Mossos de l’operatiu policial.




“Greus incidents”


Per altra banda, Lòpez destaca i remarca la “preocupació” del cos “pels greus incidents que s’estan produint”. Una referència a les càrregues policials. Un neguit que també contradiu el testimoni de De los Cobos en el sentit que els Mossos no advertien dels incidents greus de la gent mobilitzada. De fet, només va admetre al Tribunal que el Major Trapero va parlar d’aldarulls si hi havia “dos milions de persones al carrer” en la reunió de la Junta de Seguretat. López és contundent en el seu escrit. Així diu que els “incidents, per altra part, en reunions de coordinació anteriors ja havíem posat sobre la taula”.