dijous, 28 de novembre del 2019

El TC tomba dividit un recurs contra la presó de Junqueras



PRESOS POLÍTICS






Nicolas Tomás
Foto: EFE
Madrid. Dijous, 28 de novembre de 2019














La unanimitat al Tribunal Constitucional s'ha trencat. El ple de l'alt tribunal ha desestimat aquest dijous el recurs d'empara d'Oriol Junqueras contra la presó provisional i la vulneració del seu dret a la participació política quan era diputat al Parlament. No obstant això, la sentència ha estat aprovada per nou vots a favor. En canvi, el magistrat Santiago Martínez-Vares ha emès un vot concurrent —que matisa— i els magistrats Fernando Valdés, Juan Antonio Xiol i María Luisa Balaguer han emès un vot particular discrepant amb la decisió. Després de dos dies de reunió, els jutges no han aconseguit el consens.



En els pròxims dies es coneixerà la sentència íntegra, redactada pel president del TC Juan José González Rivas, així com el vot particular. Però la majoria del ple no hi veu cap vulneració. Per una banda, els magistrats inadmeten les queixes per vulneracions del dret a la llibertat ideològica i d’expressió, del dret a instància penal, del dret a la
presumpció d’innocència i del dret a la vida familiar. Per altra banda, també desestima la denúncia de vulneració del dret a la llibertat personal, de participació i representació política, d’accés a càrrec públic, de dret a la defensa i de dret a la legalitat penal.



D'aquesta manera, el Tribunal Constitucional ha confirmat la decisió del magistrat instructor Pablo Llarena, que el gener del 2018 va confirmar la presó provisional dictada per la llavors jutgessa de l'Audiència Nacional Carmen Lamela. La defensa de Junqueras va argumentar que, després de ser novament escollit diputat del Parlament el 21-D, se li vulnerava el dret a la participació política. El ple de l'alt tribunal argumenta que "les decisions judicials qüestionades compleixen amb les exigències constitucionals de previsió legal, finalitat legítima i proporcionalitat".



Amb aquesta sentència amb vots particulars, el Tribunal Constitucional dona per morta la unanimitat que fins ara havia aconseguit mantenir en els assumptes de la carpeta catalana. Encara no es coneixen els motius que han portat un quart del ple de l'alt tribunal a discrepar. També falta per resoldre un altre recurs de Junqueras després que li impedissin participar en la sessió constitutiva del Parlament.



Amb aquesta decisió també se li obre a Oriol Junqueras una via nova: l'europea. Havent esgotat totes les instàncies a l'Estat espanyol, el president d'ERC ja pot emprendre la batalla judicial al Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) d'Estrasburg.








ENLLAÇ NOTÍCIA :

https://www.elnacional.cat/ca/politica/tc-tomba-recurs-junqueras-jutges-contra_446256_102.html