dijous, 28 de novembre del 2019

El Tribunal de Comptes cita Puigdemont i Junqueras per les despeses de l'1-O



TRIBUNAL






Cèlia Forment i Bori
Foto: Sergi Alcàzar
Barcelona. Dijous, 28 de novembre de 2019


















El Tribunal de Comptes ha decidit citar el president Carles Puigdemont, l'exvicepresident Oriol Junqueras i 27 càrrecs i excàrrecs del Govern per al proper 28 de gener de 2020 per les despeses del referèndum d'independència de l'1 d'octubre de 2017, segons ha informat Societat Civil Catalana, que va presentar una denúncia davant d'aquesta institució.



El tribunal ha acordat així citar també Neus Munté, Toni Comín, Clara Ponsatí, Jordi Turull, Raül Romeva, Josep Rull, Joaquim Forn, Carles Mundó, Meritxell Borràs, Santi Vila i els aleshores alts càrrecs de cada conselleria, juntament amb representants de l'entitat espanyolista i la fiscalia, per fixar la liquidació provisional de les despeses de l'1-O. Els citats hi podran enviar un representant en nom seu.



La investigació neix a partir d'una denúncia presentada per Societat Civil Catalana i Advocats Catalans per la Constitució, que consideren que Puigdemont i el seu
Govern haurien d'abonar, del seu propi patrimoni, uns 89 milions d'euros que inclourien els 87 milions que va costar el desplaçament de policies a Catalunya per fer front a l'operatiu.







  





En concret, el Tribunal de Comptes demana que s'examini si el Govern de Carles Puigdemont va destinar fons públics per a l'1-O quan ja havia estat il·legalitzat, comptant amb el precedent de la condemna a Artur Mas i membres del seu Govern per l'organització de la consulta del 9-N del 2014.



El tribunal ja va tancar fa mesos la fase preliminar del procés un cop va concloure que existien indicis d'irregularitat en l'ús de diner públic del Govern. El següent pas és redactar l'acta de liquidació provisional, que determinarà les quantitats i els autors de la suposada malversació, i això anirà seguit de l'activació d'un embargament de béns preventiu.
Els citats poden presentar al·legacions i aportar documents, a més d'interposar un recurs en un termini de cinc dies.







ENLLAÇ NOTÍCIA :

https://www.elnacional.cat/ca/politica/tribunal-comptes-cita-puigdemont-junqueras-despeses-1o_446232_102.html