dijous, 28 de novembre del 2019

Espanya incompleix el termini de l’ONU per alliberar Junqueras, Cuixart i Sànchez



MÓN - ESPANYA






Cuixart assegura que l'estat espanyol menysprea les demandes dels grups internacionals, tot i que té 'l'obligació moral de complir-les'














Per: Redacció

27.11.2019  09:53




Sis mesos. Aquest és el termini que l’ONU va donar a l’estat espanyol per alliberar Oriol Junqueras, Jordi Cuixart i Jordi Sànchez. El grup de detencions arbitràries va determinar el maig passat que el seu empresonament ‘s’equipara a mantenir algú detingut per les seves opinions i creences’. Per això, va exigir l’alliberament immediat dels presos polítics i una indemnització.



El grup també criticava que l’estat havia vulnerat els drets fonamentals d’opinió, llibertat d’expressió i de manifestació de Junqueras, Cuixart i Sànchez. A més, denunciava que les acusacions per rebel·lió cercaven coaccionar-los i evitar que continuessin en política. Dos mesos després, l’organisme va publicar un segon informe demanant l’alliberament de Raül Romeva, Josep Rull, Dolors Bassa i Joaquim Forn.



L’esgotament del termini es produeix una setmana després que Amnistia Internacional considerés excessiva i desproporcionada la sentència del Tribunal Suprem espanyol, ja que amenaça l’exercici de drets com la llibertat de reunió o de manifestació. A més a més, l’organització de defensa dels drets humans va demanar
l’alliberament immediat de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart.



El mateix Cuixart, en un comunicat d’Òmnium Cultural, ha criticat amb duresa l’actitud del govern espanyol, que ‘menysprea’ les demandes dels grups internacionals i que té ‘l’obligació moral de complir’. En aquest sentit, Cuixart adverteix que ‘la deriva antidemocràtica’ d’Espanya ‘atempta contra els drets que afecten el conjunt de la ciutadania’.







 


 

 

 

La Moncloa difama el grup de treball

 

En tot moment, el govern espanyol s’ha negat a donar compliment a les exigències del grup de l’ONU. En primer lloc, l’executiu s’ha escudat en el fet que les conclusions dels informes no són vinculants. Però no ha estat l’únic argument. La Moncloa també ha optat per difamar a diversos membres de l’organisme acusant-los ser afins a l’independentisme o l’advocat dels presos, Ben Emmerson.



Un dels afectats fou el president del grup de treball sobre detencions arbitràries, José Antonio Guevara, que en unes declaracions a TresPuntos Noticias va qualificar d”infundades’ les acusacions i va assegurar que les decisions s’havien pres per unanimitat i no pas per afinitats o pressions.



 




ENLLAÇ NOTÍCIA :

https://www.vilaweb.cat/noticies/espanya-onu-junqueras-cuixart-sanchez/