divendres, 2 de novembre del 2018

L'Advocacia de l'estat demana 12 anys de presó per sedició, malversació i desobediència



CAS 1-O



















Gemma Liñán
Foto: EFE
Barcelona. Divendres, 2 de novembre de 2018









L'advocacia de l'Estat ha presentat una hora després que la Fiscalia els seus escrits d'acusació pel cas de l'1-O.



En el seu escrit, el Servei Jurídic de l'Estat aprecia els delictes de sedició, malversació de cabals públics i desobediència greu. Les penes sol·licitades per als 18 acusats oscil·len entre els 12 anys de presó i la multa.



L'advocacia de l'Estat es va presentar coma  acusació pel delicte de malversació, però avui s'ha posicionat al respecte de la resta d'acusacions. L'escrit que té més pes per al judici és el de la Fiscalia. Però l'escrit de l'advocat de l'Estat és un gest polític per interpretar la posició del govern de l'Estat Espanyol.



Segons l'advovacia de l'estat el Govern de la Generalitat, va jugar "el paper d'adoptar les decisions executives necessàries" per fer el referèndum il·legal de l'1 d'octubre. A sis d'ells -el exvicepresident Oriol Junqueras, l'exconseller d'Interior Joaquim Forn, el de Presidència Jordi Turull, Raül Romeva (Afers Estrangers), Josep Rull (Territori) i Dolors Bassa (Treball) - se'ls acusa de sedició i malversació.



La presumpta malversació -el desviament de fons públics per a fins il·legals- va ser el mitjà necessari per cometre el delicte més greu, el de sedició, consistent en alçar-se "pública i tumultuàriament per impedir, per la força o fora de les vies legals, l'aplicació de les lleis "o el compliment de" resolucions administratives o judicials", diu l'escrit.



"És una obvietat dir que el procés descrit (...) és impossible que es realitzés sense la realització del corresponent despesa pública. Despeses com ara els relatius a publicitat institucional, organització de l'administració electoral, confecció del registre de catalans a l'exterior, material electoral, pagament d'observadors internacionals, aplicacions informàtiques, locals per al recompte, etcètera ", relata l'escrit.



Les penes

 

 

Junqueras, Forn, Turull, Romeva, Rull i Bassa "mereixen un càstig més greu" pel seu estatus d' "autoritat" -diu textualment la nota que ha adreçat l'advocacia de l'estat als mitjans-, a l'haver "induït, sostingut i dirigit la sedició des de la seva condició de membres del Govern". Per aquestes dues infraccions penals, per Junqueras se sol·liciten 12 anys de presó mentre que els altres cinc afrontaran una petició d'11 anys i mig. Alhora es reclama la inhabilitació absoluta de tots ells per temps equivalent al de la pena privativa de llibertat.



En el cas de Meritxell Borràs (Governació), Carles Mundó (Justícia) i Santiago Vila (Empresa) - l'Advocacia de l'Estat aprecia els delictes de malversació i desobediència greu per autoritat pública.



El primer, per adoptar "els acords per a l'execució i desenvolupament del referèndum de l'1 d'octubre, disposant il·legítimament de fons públics". El segon, per no fer cas sistemàticament els acords del Tribunal Constitucional. Per ambdues infraccions demana per a ells set anys de presó, 10 anys d'inhabilitació absoluta i un any i vuit mesos d'inhabilitació especial per a ocupació o càrrec públic a més d'una multa.



Els Jordis

 

 

Als líders d'Assemblea Nacional Catalana (ANC) i Òmnium Cultural, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, l'advocacia de l'estat els assenyala com a autors d'un delicte de sedició que també haurien "induït, sostingut i dirigit", encara que sense comptar amb la condició d ' "autoritat" dels sis exmembres del Govern també acusats de la mateixa infracció. Per aquesta raó, l'advocat de l'Estat sol·licita per a ells una pena de menor entitat: vuit anys de presó i altres tants d'inhabilitació absoluta.



El seu paper, segons l'escrit, hauria estat el de liderar la mobilització social "com a mitjà per a la consecució dels fins relatius a l'incompliment de la legalitat i la desobediència a les resolucions administratives i judicials" que exigeix ​​el delicte de sedició. Gràcies a la seva acció es van produir "actes contra decisions judicials legítimes i contra l'actuació d'autoritats o funcionaris públics que pretenien donar compliment a aquestes resolucions judicials".



La Mesa del Parlament

 

 

"El tercer pol d'aquesta actuació presumptament delictiva", va estar format, segons el Servei Jurídic de l'Estat, pels antics càrrecs del Parlament català processats. Per l'expresidenta de la Cambra autonòmica Carme Forcadell es sol·liciten 10 anys de presó i els mateixos d'inhabilitació absoluta com a presumpta autora d'un delicte de sedició. Forcadell, igual que els antics membres del Govern de la Generalitat acusats, tenia condició d ' "autoritat" a l'executar-se els fets.



L'exvicepresident de la Cambra Lluís Maria Corominas i el seu substitut Lluís Guinó, així com els antics membres de la Mesa Anna Simó i Ramona Barrufet, s'enfrontaran a peticions de multa de 10 mesos i inhabilitació per a ocupació o càrrec públic d'un any i vuit mesos per presumpta desobediència greu.



Multa per la CUP i els Comuns

 

 

El mateix delicte s'atribueix a l'exsecretari tercer, Joan Josep Nuet, i l'expresidenta del grup de la CUP, Mireia Boya. No obstant això, en aquests dos últims casos, les condemnes reclamades es redueixen a multa de vuit mesos i un any i quatre mesos d'inhabilitació especial per a ocupació o càrrec públic.



Tots ells "havien d'haver admès a tràmit i paralitzat totes les propostes contràries a l'ordre constitucional i, tot i les múltiples advertències i requeriments personals que els va formular el Tribunal Constitucional perquè s'abstinguessin de tramitar iniciatives d'aquesta índole, van votar sistemàticament a favor de seva admissió, obrint la possibilitat que es incomplissin les normes constitucionals, estatutàries i legals així com les resolucions judicials que pretenien restaurar la legalitat ". Les iniciatives més rellevants tramitades gràcies a aquests membres de la Taula van ser la Llei del Referèndum d'Autodeterminació i la Llei de Transitorietat Jurídica i Fundacional de la República.
















Enllaç notícia :

https://www.elnacional.cat/ca/politica/advocacia-estat-demana-12-anys-preso-sedicio-malversacio-desobediencia_320343_102.html