dilluns, 29 de gener del 2018

El govern espanyol va pressionar els jutges del TC ‘per impedir que el parlament investeixi Puigdemont’



PAÍS - PRINCIPAT







Segons El País, hi havia 'pànic i vertigen' a la Moncloa des del revés del Consell d'Estat.



















Per: Redacció 

29.01.2018  11:19






El govern espanyol va pressionar directament els magistrats del Tribunal Constitucional dissabte per impedir que es pogués acabar investint Carles Puigdemont com a president de la Generalitat. Segons El País, ‘la por i el vertigen’ es van apoderar dels membres del govern espanyol quan dijous el Consell d’Estat va recomanar de no impugnar la candidatura de Puigdemont.



I dissabte ja ‘va entrar en pànic’ quan els van començar a arribar informacions segons les quals hi havia una forta divisió dins del TC sobre el recurs presentat el dia abans pel consell de ministres i quan semblava que s’imposava el criteri de no admetre’l.



Segons aquesta informació, el govern espanyol va fer tant com va poder per pressionar els magistrats, tenint en compte que havia perdut el control sobre el
Consell d’Estat. De fet, ‘el contacte previ’ que hi va haver entre el govern espanyol i el president del Consell d’Estat, José Manuel Romay, no va ‘permetre de veure la resposta negativa dels altres membres’.



Per això, Rajoy i Sáenz de Santamaría van decidir d’actuar de manera diferent amb el Tribunal Constitucional, pressionant no únicament un dels seus membres, sinó uns quants, per a ‘transmetre als que havien de prendre la decisió la greu situació en què es posava l’estat si es permetia que Puigdemont resultés investit per la cambra catalana’. Les fonts que cita El País, que es neguen a qualificar-ho de pressions, diuen que ‘van traslladar el dramàtic quadre en què quedarien emmarcades les institucions democràtiques amb Puigdemont investit i obligades a actuar després’.



I les pressions van fer un cert efecte, perquè, tot i que el TC no va admetre el recurs d’impugnació de la candidatura –perquè no hi havia cap base jurídica ni legal per a fer-ho–, sí que va decidir d’aplicar tot un seguit de mesures preventives interpretant d’una manera inaudita el reglament del parlament, dient que Puigdemont només podia ser investit si anava personalment al parlament.



I encara més: havia de disposar d’autorització del jutge del Tribunal Suprem. Per una altra banda, amenaçava tots els membres de la mesa d’incórrer en responsabilitats penals si incomplien aquestes disposicions.






Enllaç notícia :