dijous, 24 d’agost del 2017

El 'New York Times' també carrega contra el bloqueig de la policia espanyola als Mossos



ATAC TERRORISTA







El Nacional
Foto: Efe
Barcelona. Dijous, 24 d'agost de 2017
















L’imam de Ripoll, Abdelbaki Es Satty, va passar desapercebut als cossos i forces de seguretat per la manca de comunicació de la policia espanyola i catalana i d’aquestes amb l’aparell judicial, segons The New York Times. El diari atribueix principalment a les autoritats espanyoles d’aquesta disfunció en un reportatge publicat aquest dijous.



El diari nord-americà prova d’esbrinar com l’imam va captar als dotze joves per  transformar-los en la cèl·lula gihadista que va perpretrar els atemptats de Barcelona i Cambrils abans de ser desarticulada pels Mossos d’Esquadra.



El Times insisteix en la pèssima relació entre les policies espanyoles i la catalana a causa del clima polític generat pel procés, però recorda que “les autoritats policials catalanes protesten de fa temps que no se'ls permeti treballar amb organismes d'intel·ligència estrangers com ara la CIA”.



Per sistema

 

“La informació recollida pels agents d’intel·ligència antiterrorista que no s'incorpora a les acusacions i sentències no es posa a disposició de les autoritats locals per sistema”, afegeix el Times en al·lusió al Departament d’Interior de la Generalitat i als Mossos.



Una mena d’informació que hauria estat decisiva per prevenir l’atemptat assenyala “els informes de conducta a la presó —lloc que ja és considerat factor important de radicalització—, que sembla que no són àmpliament compartits” entre policies.



Tanmateix, Abdelbaki Es Satty era conegut per les autoritats judicials i antiterroristes espanyoles des de fa almenys deu anys com a mínim, segons explica al diari Fernando Reinares, director del Programa sobre Terrorisme Global de l'Instituto Elcano de Madrid.



“Fa una dècada, Es Satty va contactar amb l’entorn a Catalunya de la xarxa terrorista dels atemptats [de l’11-M] als trens de Madrid i, posteriorment, a la presó, amb un membre d'aquella mateixa xarxa terrorista”, diu Reinares.



En aquest sentit, l'alcalde de Ripoll, Jordi Munell, es queixa als periodistes del Times que la policia local hauria d'haver estat advertida sobre el perill que representava l’imam. Per a Munell, “la informació que algú tenia no va arribar a qui l’havia de tenir”. El govern espanyol no la va facilitar a les autoritats catalanes, afegeix.



Habilitat

 

El diari se sorprèn de “l'habilitat d'un reclutador de terroristes experimentat [l’imam], que sembla entrenat per a mantenir un perfil baix perquè ningú pensés en examinar el seu passat”.



Segons els experts en terrorisme gihadista consultats pel Times, la tècnica de captació d’Es Saty “prové directament del manual dels reclutadors d'Al Qaeda, amb els quals havia entrat en contacte per primer cop com a mínim fa onze anys.



Sembla que aquest cop va posar en pràctica aquests mètodes per a seleccionar i preparar els joves reclutes per a Daesh”.



Els “analistes d'intel·ligència nord-americans” consultats pel diari “creuen que Es Satty estava ben connectat amb membres de Daesh”, però remarquen que necessiten més temps per a esbrinar si aquests contactes han jugat algun paper en els atemptats de Barcelona i Cambrils.



També explica que Es Satty no havia estat presentat al Consell Islàmic de Catalunya, organisme que avalua i autoritza els imams, segons declara el coordinador del Consell, Jamal Elattouaki.



El reportatge està signat per tres periodistes, un a Ripoll i dos a Barcelona. Hi han col·laborat els corresponsals a Espanya i a Irak, i tres reporters més a Barcelona, París i Washington.








Enllaç notícia :

http://www.elnacional.cat/ca/societat/new-york-times-carrega-policia-espanyola_185058_102.html