dijous, 27 de juliol del 2017

El Consell d'Estat aprova per unanimitat que Rajoy presenti un recurs al TC contra el nou reglament del Parlament



PROCÉS CATALÀ







L'òrgan creu que "existeixen fonaments jurídics suficients". La Moncloa té previst presentar-lo ja demà.








MARIONA FERRER I FORNELLS Madrid







Reunió del consell d'Estat presidida per S.S.Santamaría / EFE







Nova reacció exprés de les institucions de l'Estat per aturar el referèndum. En tan sols 20 hores, el Consell d'Estat ha elaborat i aprovat per unanimitat el dictamen en què aconsella al govern de Mariano Rajoy presentar un recurs d'inconstitucionalitat contra a reforma del reglament del Parlament, que permetrà a Junts pel Sí i la CUP tramitar per lectura única les proposicions de llei, un fet que faria possible validar molt ràpid la norma que ha d'emparar l'1-O.



El Consell d'Estat respon així a la petició urgent feta ahir a la tarda pel govern de Mariano Rajoy. La comissió permanent no tenia previst reunir-se aquest dijous, però ha canviat els plans d'última hora i des de primera hora del matí els advocats han estat redactant els detalls jurídics perquè Rajoy pugui presentar demà el recurs contra el Tribunal Constitucional (TC).



Preguntar al Consell d'Estat és només consultiu i la Moncloa podria prendre qualsevol decisió de forma unilateral, però el ministre de Justícia, Rafael Catalá, va anunciar ahir dimecres, després de l'aprovació del nou reglament, que volia
fer-ho amb totes les garanties jurídiques.



Ara per unanimitat l'òrgan considera que "existeixen fonaments jurídics" suficients. Rajoy té previst presentar el recurs al TC ja demà. El principal dubte és quan es reunirà el ple de l'alt tribunal i si ho farà amb tanta celeritat com el Consell d'Estat.