dijous, 20 de juliol del 2017

El congrés espanyol reconeix existència operació catalunya, pero veten que es porti a Fiscalia



PROCÉS







Estefania Molina
Foto: EFE
Madrid. Dijous, 20 de juliol de 2017




















Totes les formacions del Congrés menys el Partit Popular conclouen que hi va haver "ús partidista" del ministeri de l'Interior durant l'etapa de Jorge Fernández Díaz, tot i que PP, PSOE, Ciutadans i el PNB han votat en contra que la mesa remeti a la Fiscalia les conclusions de la comissió. Era la proposta que havien fet Podemos, ERC i el PDeCAT, però que no ha prosperat. Per aquest motiu, els republicans i la formació morada diuen que presentaran una querella davant del ministeri fiscal, tot i que fonts dels demòcrates asseguren que no és possible emprendre aquesta acció.



Els socialistes han justificat que el motiu de la comissió era depurar "responsabilitats polítiques" i no legals, argument que també han avalat Miguel Gutiérrez de Cs i el PNB. "No creiem que hi hagi suficients indicis per a responsabilitats penals", ha explicat el portaveu dels nacionalistes bascos i president de l'òrgan, Miquel Legarda, a la sortida de la reunió que s'ha celebrat aquest dijous al parlament espanyol i on s'ha votat l'informe que resum els quatre mesos que ha durat la comissió que estudiava el funcionament dels cossos policials sota el mandat de Fernández Díaz.



El redactat conclou que hi va haver "utilització partidista amb fins polítics, dels efectius, mitjans i recursos del departament d'Interior i de les Forces i Cossos de
Seguretat de l'Estat, amb abús de poder que quebranta les regles essencials de la democràcia i de l'Estat de Dret", segons ha tingut accés El Nacional. En segon terme, s'estableix que va existir una "estructura policial que obstaculitzava la investigació dels escàndols de corrupció que afectaven el PP", i participava de la "persecució d'adversaris polítics", del PSOE, els nacionalistes catalans i de Podemos.



El PP ha votat en contra del text, manifestament molest i titllant d'invenció" l'acció de l'oposició a l'hora d'afirmar que hi havia una "policia patriòtica".



Cs s'ha abstingut perquè creu que tot respon als dirigents de l'Interior i no al paper institucional de la policia. Aquest no ha quedat qüestionat al redactat final, com a mostra de respecte pels subordinats d'Ignació Cosidó, qui era el director general de la Policia Nacional en aquell moment.



La qüestió és que el redactat final no compren el terme "Operació Catalunya", ja que és un concepte periodístic, però es fa referència al cas de l'exalcalde de Barcelona, Xavier Trias. L'inspector Ángel Fuentes Gago va reconèixer que el seu superior, Eugenio Pino, l'havia enviat a Suïssa per "verificar" si havia existit un compte bancari que presumptament Trias tenia a Ginebra, però finalment es va demostrar que era fals. "Això és un GAL que no matava, però difamava adversaris polítics", ha denunciat el diputat d'ERC, Gabriel Rufián, a la sortida de la reunió.



Allò que no s'inclou en el text final és la conversa entre Fernández Díaz i l'excap d'Antifrau, Daniel de Alfonso. Aquest episodi està inclòs, però, dins del vot particular del PDeCAT i d'ERC, que han adjuntat al redactat votat conjuntament.








Enllaç noticia :

http://www.elnacional.cat/ca/politica/pp-psoe-cs-operacio-catalunya-fiscalia_176223_102.html