dijous, 15 de setembre del 2016

El TSJC avala enviar Mas, Rigau i Ortega a judici pel 9-N



JUDICI - 9-N




El tribunal desestima els recursos de les defenses

Els tres exmembres del Govern estan acusats de delictes de prevaricació i desobediència

Puigdemont assegura que actuaria com Mas si es trobés en la mateixa situació que el seu Govern el 9-N






| 15/09/2016 a les 12:22h
Mas saludant just abans d'entrar a declarar el passat 15 d'octubre al TSJC per la jornada de participació del 9-N | ACN



El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha avalat enviar Artur Mas, Joana Ortega i Irene Rigau a judici per la consulta del 9-N. El tribunal ha fet públic aquest migdia que ha desestimat els recursos d'apel·lació presentats per les defenses de l'expresident, l'exvicepresidenta i l'exconsellera d'Ensenyament.



Aquest recurs era contra la resolució del magistrat instructor, que va determinar que els tres exresponsables governamentals havien pogut cometre delictes de prevaricació i desobediència, però no de malversació de fonts públics. Les defenses van argumentar que la jornada de participació es va celebrar gràcies a la participació dels voluntaris i que de la votació no se'n derivava un mandat jurídic explícit.



Ortega, a través de Twitter, ha volgut deixar clar que "no pot ser delicte" que la gent "opini". L'exvicepresidenta va ser l'encarregada de
donar les dades de participació durant tota la jornada del 9-N al pavelló de la Nova Itàlia situat al recinte de la Fira de Barcelona a Montjuïc.











El president del grup parlamentari de Junts pel Sí i dirigent del Partit Demòcrata Català (PDC), Jordi Turull, ha volgut sortir en defensa dels tres exdirigents governamentals també a través de Twitter. "Jutjar Mas, Ortega, Rigau i Homs per posar urnes i mirar cap a l'altre costat amb el 'Fernández Díaz Gate' és la prova de la degeneració democràtica de l'Estat", ha assegurat Turull.











El TSJC nega que sigui una "causa política"

En la interlocutòria d'aquest dijous, el Tribunal nega contundentment que el cas del 9-N sigui una "causa política" assegurant que el motiu del procediment no és "enjudiciar actes polítics". "Tampoc converteix la causa en una 'causa política' la presumpta participació en el delicte de persones que tenen o han tingut elevades responsabilitats governamentals", afegeix.



L'òrgan jurisdiccional insisteix que "per més que es repeteixi en alguns fòrums" i "com bé saben les defenses lletrades dels querellats" el procediment no té per objectiu determinar si la convocatòria del procés participatiu del 9-N gestionat per voluntaris era ajustada al dret. Per contra, declara que el procés va ser iniciat "per un presumpte delicte de desobediència a una comunicació del Tribunal Constitucional dirigida al President de la Generalitat de Catalunya".



La resolució coincideix amb la reunió entre el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i el vicepresident Oriol Junqueras amb el cap de files del Partit Demòcrata Català (PDC) a Madrid, Francesc Homs, quatre dies abans que declari davant del Tribunal Suprem per la seva relació amb la jornada de participació de la tardor del 2014.