UNIÓ EUROPEA
La quantitat final de la multa pot anar dels zero als 2.000 milions d'euros
La Comissió Europea ajorna fins al juliol decidir si sanciona Espanya pel dèficit
Redacció | 12/07/2016 a les 13:02h
Els ministres d'Economia i Finances de la Unió Europea (Ecofin) han
activat aquest dimarts el procés formal per sancionar Espanya i Portugal
per incomplir els seus compromisos de reducció de dèficit, en adoptar
el dictamen negatiu de Brussel·les que va acreditar la falta de "mesures
efectives" per part de Madrid i Lisboa per corregir el desviament, han
informat fonts europees.
Per això, l’Ecofin accepta “activar les sancions”, i dóna a la Comissió “20 dies per recomanar” la quantitat exacta, que pot anar des del 0,2% del PIB (2.000 milions d'euros) fins als zero euros. Espanya i Portugal tenen ara també 10 dies per presentar al·legacions “per una reducció de la sanció”.
"Espanya no ha pres mesures eficaces en resposta a les recomanacions del Consell de juny del 2013", diu el document redactat per Brussel·les la setmana passada i adoptat aquest dimarts pels ministres dels països de l'eurozona, en una votació en la qual ni Espanya ni Portugal han pogut prendre part en la decisió dels seus respectius expedients.
Amb aquesta adopció comença el compte enrere de 20 dies perquè l'executiu comunitari presenti una proposta que quantifiqui la multa per als països incomplidors, que estarà acompanyada per la congelació de part dels fons europeus que els corresponen per al 2017.
En el cas d'Espanya, això suposaria una multa de més de 2.000 milions d'euros si Brussel·les fixa el màxim possible, tot i que des de la Comissió han avisat que pot proposar la seva reducció o anul·lació, mentre que el ministre d'Economia i Competitivitat, Luis de Guindos, s'ha mostrat confiat que la sanció serà igual a "zero".
El termini que s'obre aquest dimarts ofereix també 10 dies a Espanya perquè presenti les seves al·legacions al procés sancionador, en un document que De Guindos ha dit que presentarà "demà mateix" (dimecres), amb arguments que defensin els esforços assumits pel govern espanyol per sortir de la crisi.
Hores abans que es formalitzés el començament de l'expedient sancionador, el president del Eurogrup, Jeroen Dijsselbloem, ha demanat a Espanya i Portugal que les seves respectives cartes a Brussel·les mostrin una actitud "ofensiva, no ofensiva", en al·lusió que han de presentar mesures concretes per corregir el desviament.
"Ha de subratllar els pròxims passos que donarem per resoldre els problemes. Aquest seria un plantejament ofensiu, que estic segur que ajudarà la Comissió a decidir sobre les sancions", ha declarat.
Segons els comptes de l'executiu comunitari per donar suport al seu dictamen negatiu, Espanya sumarà un dèficit públic del 3,9% el 2016 i d'un 3,1% el 2017. De Guindos, tot i això, ha expressat la seva convicció que el dèficit tornarà a situar-se "per sota del 3% el pròxim any" i ha demanat celeritat a la Comissió per fixar la nova sendera.
Enllaç noticia :
Cap comentari :
Publica un comentari a l'entrada