dijous, 7 de juliol del 2016

El TC declara inconstitucionals les estructures d’estat de Catalunya



PAÍS

El tribunal ha tombat per unanimitat alguns articles de la llei catalana que feien referència al pla rector de l'agència tributària i d'infraestructures i energies.














Per: Redacció 

07.07.2016  13:14




El Tribunal Constitucional espanyol ha aprovat per unanimitat una sentència que anul·la alguns dels articles i disposicions addicionals de laLlei de mesures fiscals i financeres (llei d’acompanyament als pressupostos) del 2015, que entre altres preveu la creació de l’Agència Tributària pròpia. En concret, segons fonts del TC, els magistrats declaren inconstitucionals les disposicions i preceptes que preveuen la creació d’un pla director de l’Administració Tributària de Catalunya; l’elaboració d’un catàleg d’infraestructures estratègiques a Catalunya; el pla director relatiu als sectors de l’energia, les telecomunicacions i els sistemes d’informació i del transport ferroviari; la modificació de la Llei del Servei Meteorològic de Catalunya, i la limitació per a l’establiment de grans centres comercials als
ports púbics. D’altra banda, declaren constitucionals altres preceptes sempre que s’interpretin com determina la sentència. Són les disposicions que preveuen l’elaboració d’un inventari del patrimoni de les administracions púbiques de Catalunya i la creació d’una Agència catalana de Protecció Social.


Els articles afectats ja havien estat suspesos de manera cautelar el juny del 2015, quan el TC va admetre a tràmit el recurs que havia presentat l’advocat de l’estat. El ponent de la resolució ha estat el magistrat conservador Santiago Martínez Vares.


La sentència és ferma i estableix el criteri del TC sobre els articles 69 i 95 i les disposicions addicionals 22, 23, 24, 25 i 26 de la Llei 3/2015 d’11 de març de mesures fiscals, financeres i administratives del Parlament de Catalunya que estableix les anomenades estructures d’estat.


En concret, anul·la i declara inconstitucionals la disposició addicional 22 de la Llei, relativa al pla director de l’Administració Tributària de Catalunya; la 24, sobre el catàleg d’infraestructures estratègiques i la 26 que estableix els criteris del pla director dels sectors de l’energia, les telecomunicacions i els sistemes d’informació i del transport ferroviari.


També declara inconstitucionals i nuls l’article 69, que modificava la Llei 15/2001 del Servei Meteorològic de Catalunya, i l’article 95, que modificava el decret llei 1/2009 sobre les limitacions per a l’establiment de grans centres comercials als ports públics.


Els magistrats imposen condicions perquè la resta dels preceptes impugnats puguin ser considerats constitucionals, tot i que en aquests casos no els anul·la.


Segons el TC , són constitucionals sempre que s’interpretin com determina la sentència, la disposició 23, sobre la creació d’un inventari del patrimoni de les administracions públiques a Catalunya, i la 24, sobre la creació de l’Agència Catalana de Protecció Social.


El govern espanyol va impugnar aquests articles i disposicions el juny del 2015 adduint que envaeixen les competències de l’administració espanyola.


L’objectiu del govern de Rajoy, segons va assegurar la vice-presidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, era deixar sense efecte els articles que preveuen que ‘en cas de separació’ la Generalitat assumeixi funcions ‘pròpies de l’estat’, és a dir, que parteixen ‘del supòsit inconstitucional d’una separació unilateral de Catalunya de l’estat espanyol’.



Enllaç noticia :