dijous, 7 de juliol del 2016

La Comissió Europea inicia el procés per multar Espanya per dèficit excessiu



COMISSIÓ EUROPEA



El dèficit públic de l'Estat va assolir l'any passat el 5% del PIB

La Comissió Europea ajorna fins al juliol decidir si sanciona Espanya pel dèficit

 

 


| 07/07/2016 a les 16:40h
 
 
 
 

 
 
 
 


 
 
La Comissió Europea ha dictaminat que Espanya no ha pres les mesures efectives per reduir el dèficit i ha iniciat el procés per multar-la. El dèficit públic de l'Estat va assolir l'any passat el 5% del PIB (sense comptar amb les ajudes al sistema financer), malgrat el compromís adquirit amb l'executiu comunitari de reduir-lo fins al 4,2%. El procés que s'ha engegat aquest dijous podria acabar amb una sanció de 2.200 milions d'euros, a mitjan agost, i amb una suspensió dels fons estructurals a partir del gener de 2017.


Brussel·les critica que, des del 2014, el govern de Mariano Rajoy va fer un "esforç fiscal molt més baix del recomanat" i assenyala que l'any següent la rebaixa de l'IRPF i les desviacions en despesa "van empitjorar el balanç estructural". En concret, la CE assegura que la baixada d'impostos "va implicar una pèrdua d'ingressos de gairebé el 0,4% del PIB".


El termini de negociacions i al·legacions per a la multa pot implicar que, de fet, no hi hagi una decisió definitiva fins després de l'estiu. La Comissió Europea també ha iniciat el procés per multar Portugal, que havia de tancar el 2015 amb un dèficit del 2,5% però va desviar-se fins al 4,4%.


El vicepresident de la Comissió Europea i responsable de l'Euro i el Diàleg Social, Valdis Dombrovskis, ha reconegut que tant Espanya com Portugal han fet "grans ajustos pressupostaris i importants reformes" des de l'inici de la crisi, però ha advertit que "últimament s'han desviat del camí de correcció del dèficit excessiu". Dombrvoskis ha dit que la CE està "disposada a col·laborar amb les autoritats espanyoles i portugueses" per definir "el millor camí a seguir".
 
 
 


Enllaç noticia :