dimarts, 17 de maig del 2016

Un referèndum per ratificar la DUI i una macroenquesta constituent, a debat al Parlament

per ACN 17 de Maig 2016 a les 19.31 h 


La comissió del Procés Constituent escolta els experts Jordi Matas Dalmases, Antoni Abat i Encarna Bodelón.




 
 
La directora del grup de recerca Antígona, de la UAB, Encarna Bodelón.
 
 
 
 
La comissió del Procés Constituent ha escoltat tres nous experts per continuar dibuixant la futura Constitució catalana. El catedràtic en ciència política de la UB Jordi Matas Dalmases ha defensat el protagonisme de la participació ciutadana en la primera fase del procés per definir les prioritats socials que hauria d'incloure la futura Constitució. A més dels fòrums temàtics i territorials al marge dels partits polítics -que s'encarregarien únicament de la tasca parlamentària-, planteja elaborar una "macroenquesta constituent" que serveixi de guia al Parlament.
 
 
Matas ha denunciat la "improvisació, incoherència i discrepàncies" que, segons ell, han estat habituals els darrers anys entre els partits partidaris del procés constituent. El procés participatiu del 9-N, les negociacions de govern entre JxSí i la CUP o les diferents interpretacions dels full de ruta independentistes són exemples paradigmàtics per al catedràtic de la UB. "Si hem d'abordar un procés constituent, convindria una major coherència i major planificació", ha subratllat abans de reclamar, també, un consens més ampli per tirar-lo endavant.


De la seva banda, el catedràtic de Dret Constitucional de la Universitat de Copenhaguen Antoni Abat ha plantejat la Declaració Unilateral d'Independència amb la convocatòria immediata d'un referèndum per ratificar la DUI. Abat ha subratllat la "legitimitat" que el Parlament té ja ara per declarar unilateralment la independència. Ara bé, ha afegit que "el mateix dia s'hauria de convocar un referèndum d'independència" per tal que la ciutadania ratifiqués el pas que hauria fet la cambra catalana. Un "referèndum ratificador" de l'estil del de les repúbliques bàltiques, quan van decidir independenditzar-se de la Unió Soviètica. La proposta no ha agradat ni a Catalunya Sí Que Es Pot ni a JxSí.


Per últim, la directora del grup de recerca Antígona, de la UAB, ha subratllat la importància de resoldre les desigualtats de gènere en la futura Constitució. La ponent ha fet una crida a fugir de la idea que la igualtat ja és efectiva i que cal preservar-la. Les diferències salarials entre homes i dones (25%), o la càrrega de feina domèstica de les dones, que demanen el 95% de les excedències per cuidar dels fills i el 85% per cuidar familiars, són alguns dels exemples en què ha basat Bodelón la seva argumentació. 
 
 
Per a la professora de la UAB, el feminisme ha de ser preeminent tant en el procés participatiu que la ciutadania ha d'assumir en primer terme, com en la redacció posterior del text constitucional. Un text que, entre d'altres, hauria d'incorporar conceptes com els "drets sexuals i reproductius; el dret a una vida lliure de violència masclista; o la paritat en la representació institucional.


Els diferents models de família o la sexualitat, qüestions "oblidades" en la Constitució del 1978, haurien de ser avui protagonistes, ha dit Bodelón, que ha subratllat la importància de trencar el model patriarcal consolidat amb les constitucions liberals i fer servir una mirada "feminista" per reflexionar sobre els principals problemes del país.





Enllaç noticia :http://www.mon.cat/cat/notices/2016/05/un_referendum_per_ratificar_la_dui_una_macroenquesta_constituent_163943.php