dimarts, 10 de maig del 2016

L'acord Podemos-IU contempla "un referèndum amb garanties a Catalunya"

per Bernat Ferrer 10 de Maig 2016 a les 18.21 h 

Aplicarien l'article 92 de la Constitució espanyola, una de les vies que ja defensava la Generalitat durant l'anterior legislatura.



 

 
Abraçada entre Pablo Iglesias i Alberto Garzón, segellant l'acord Podemos-IU.   |   E.P.
 
 
 
 
La candidatura conjunta de Podemos i Izquierda Unida (IU) ha pactat un programa de 50 punts per als nous comicis espanyols, que tindran lloc el 26 de juny, en què hi inclouen explícitament la convocatòria d'un referèndum d'independència a Catalunya. Al punt 24, afirmen: "A l'empara de l'article 92 de la Constitució Espanyola, convocatòria d'un referèndum amb garanties a Catalunya perquè els seus ciutadans i ciutadanes puguin decidir el tipus de relació territorial que desitgen establir amb la resta d'Espanya."
 
 
L'article 92, concretament, estableix que "les decisions polítiques d'especial transcendència podran ser sotmeses a un referèndum consultiu de tots els ciutadans". Aquesta, de fet, era una de les vies que defensava el Govern de la Generalitat durant l'anterior legislatura per tal de dur a terme la consulta del 9-N amb caràcter legal.
 
 
Podemos i IU també es proposen "l'obertura d'un ampli debat ciutadà sobre el reconeixement i les formes de l'exercici del dret a decidir en el marc del canvi constitucional", així com estableixen el "reconeixement constitucional de la naturalesa plurinacional d'Espanya" i "garantia constitucional del dret dels governs autonòmics a celebrar consultes a la ciutadania sobre l'encaix territorial de país quan una majoria ho demani amb intensitat".
 
 
Consulteu el document Cambiar España: 50 pasos para gobernar juntos, fet públic per eldiario.es
 
 
 
Enllaç noticia :