dimarts, 10 de maig del 2016

"Una Constitució com a eina de reflexió" arriba al Parlament

per Bernat Vilaró 10 de Maig 2016 a les 19.59 h 


El grup Constituïm, format per jutges, advocats, economistes i enginyers, recull propostes de Santi Vidal per entregar-les el dia 11 a Forcadell.






La presidenta del Parlament, Carme Forcadell   |   Jordi Borràs





Els primers esborranys de la nova Constitució catalana arriben al Parlament. La presidenta de la cambra, Carme Forcadell, rebrà en audiència la plataforma Constituïm, el proper dimecres 11 de maig a les 12:00, tal i com ha pogut saber El Món. La iniciativa, formada per jutges, advocats, economistes i enginyers, entregarà a Forcadell un recull de propostes del jutge Santi Vidal perquè serveixi com a "eina de reflexió".


El portaveu de Constituïm, Jordi Domingo, ha explicat a aquest diari que insistiran a Forcadell que l'esborrany de la Constitució que li entregaran es pot aprofitar per a iniciar "un debat d'idees per al
procés constituent". Així, si prospera, el document podria presentar-se a la Comissió de Procés Constituent que presideix Lluís Llach (JxSí).


De fet, fonts de la presidència del Parlament han assegurat a El Món que si Constituïm demana portar el text a la Comissió del Procés Constituent, es contactarà directament amb Llach.


Constituïm va presentar-se en públic el 28 de gener, com a proposta per a redactar un Avantprojecte de Constitució del nou Estat català. La plataforma es va comprometre a "acabar aquesta feinada perquè hi estem absolutament juramentats", tal i com va assegurar Domingo, en un acte al Col·legi de Periodistes.


"No som ningú, no tenim cap mandat de cap institució ni cap partit. Però sí que tenim el dret, com qualsevol altre ciutadà, de pensar, reflexionar, opinar, debatre, escriure, proposar, interpel·lar i participar en el gran repte que com a país tenim", va afegir el portaveu de Constituïm. En l'acte del gener hi van assistir diversos dirigents de l'ANC, Òmnium i Súmate


De Constituïm a Reinicia 


Presentació de Constituïm, el 28 de gener al Col·legi de Periodistes   |   B.V.



Cal dir que Constituïm és una plataforma independent de Reinicia, organització que té diversos objectius, més enfocats en el dret a decidir i el procés constituent.

És a dir, la nova Constitució és només una petita part del projecte de Reinicia. Per contra,
la carta magna de l'Estat català és el pal de paller de Constituïm.

Dit d'altra manera,
Reinicia promou un debat ciutadà, sense partir de cap base. I Constituïm presenta una proposta perquè el debat no comenci de zero.



Enllaç noticia :


http://www.mon.cat/cat/notices/2016/05/constituim_porta_el_primer_esborrany_de_constitucio_catalana_al_parlament_163409.php