dissabte, 7 de novembre del 2015

L’Estat alerta Forcadell que ja és el seu nou objectiu polític i legal


MARIONA FERRER I FORNELLS Madrid

RESOLUCIÓ INDEPENDENTISTA

Sáenz de Santamaría diu que el TC la situa com a responsable última de la declaració d’inici del procés.

 

 



Albiol va promoure la reforma del TC que podria acabar amb Forcadell. / ANDREU DALMAU / EFE



Si la Moncloa ha assenyalat un arxienemic des del setembre de l’any passat, quan es va convocar la consulta del 9-N, ha sigut Artur Mas. El president en funcions de la Generalitat s’ha convertit en el boc expiatori en el qual personalitzar les demandes d’un sobiranisme que el PP intenta reduir als presumptes casos de corrupció dins de Convergència. Els resultats del 27-S, però, han trastocat els interlocutors. Sense saber encara qui serà el pròxim president de Catalunya, el govern espanyol s’ha quedat sense la diana per a qui estava dissenyada la reforma exprés del Tribunal Constitucional (TC), que permet la inhabilitació d’alts càrrecs en un temps rècord. Però la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, ja ha trobat substitut. Carme Forcadell s’ha convertit en el nou objectiu dels dards de la Moncloa i podria convertir-se en la primera víctima política del procés. 

Durant la roda de premsa posterior al consell de ministres, la portaveu de l’executiu espanyol va advertir ahir que la
presidenta del Parlament és l’última responsable de la declaració de ruptura; que en desafiar l’unionisme convocant la junta de portaveus i aprovant la celebració del debat dilluns vinent s’ha convertit, “sense cap mena de dubte”, en l’objectiu prioritari de qualsevol actuació de l’executiu, “tant per la via política com per la jurídica”, si s’aprova la resolució d’inici del procés i es desobeeixen les ordres i els mandats del TC.

La primera víctima política del procés?

El govern espanyol intenta girar full al ridícul que van fer dijous tant el PP com C’s al TC, després de rebre un no rotund dels onze jutges a la petició de suspendre el ple de dilluns, i s’aferra a l’últim paràgraf de la resposta de l’alt tribunal. La Moncloa entén que es tracta d’un missatge d’advertència a Forcadell: el Parlament “ha de vetllar pel respecte a la Constitució durant el debat”, va subratllar Sáenz de Santamaría. Si no ho fa, “el TC podrà prendre les decisions que consideri oportunes”, va afegir. 

Des del 17 de juliol el tribunal presidit per l’exmilitant del PP Francisco de los Cobos té poders per inhabilitar qualsevol polític que el desobeeixi de manera expressa. És la mesura que el PP va introduir a contrarellotge com a bala a la recambra abans de l’aplicació de l’article 155 de la carta magna, que preveu la suspensió de l’autonomia, i que el govern espanyol només ha brandat com a amenaça fins ara en moments de màxima tensió amb el Govern. De fet, va ser el líder del PP català, Xavier García Albiol, qui va presentar una mesura que ara es podria girar en contra de Forcadell si decideix no acatar les previsibles suspensions del TC, com fixa la declaració rupturista de Junts pel Sí i la CUP. 

Una resposta d’estat amb “tots els instruments”

Sáenz de Santamaría no va al·ludir ahir directament a la reforma del TC, però sí que va advertir que el govern espanyol “utilitzarà tots els instruments necessaris perquè es compleixi la llei, la unitat d’Espanya, la igualtat de tots els espanyols i la legalitat”. Serà, doncs, en el moment que la presidenta del Parlament decideixi començar a desplegar les lleis incloses en la moció “al marge de les lleis” quan s’actuarà amb “determinació, fermesa, prudència i proporcionalitat” amb “una resposta de l’Estat”. 

Després de la ronda de contactes amb els partits unionistes i de rebre l’aval sobretot del PSOE, la Moncloa ha decidit deixar de parlar en nom només del govern espanyol i ja considera la qüestió catalana com un assumpte “d’estat”. Tant el candidat socialista el 20-D, Pedro Sánchez, com el líder de Ciutadans, Albert Rivera, ja han anunciat que donaran suport al recurs que presenti el govern espanyol en contra de la resolució sobiranista. La formació taronja va més enllà i insta tant el PSC com el PP al Parlament a no votar la moció i marxar de l’hemicicle, com ja van fer C’s i populars l’octubre del 2013 per evitar condemnar el franquisme. Sáenz de Santamaría ahir no es va voler mullar sobre la proposta però sí que va demanar anar “junts” en aquest procés. 

La Moncloa actuarà des del “primer minut”

¿Com respondrà el govern espanyol a la previsible aprovació de la declaració de ruptura dilluns al Parlament? La Moncloa ja té a punt tota la maquinària legal per suspendre des del “primer minut” la moció. La immediatesa en l’actuació del govern serà absoluta”, va assegurar la vicepresidenta espanyola. De fet, el govern de Mariano Rajoy seguirà idènticament els passos fets quan es va convocar el 9-N. Quins van ser? 

Reunió d’urgència dilluns del Consell d’Estat 

Tot i que dilluns a Madrid és festiu -és l’Almudena, la patrona de la ciutat-, la Moncloa no descarta una declaració institucional al migdia, després que s’hagi aprovat la moció, per condemnar la decisió i anunciar l’inici dels tràmits per recórrer la moció al TC. Mariano Rajoy no va dubtar ni un minut el 27 d’octubre, després que Junts pel Sí i la CUP registressin la moció, a sortir des de la Moncloa a fer una declaració institucional. Ara, en campanya pel 20-D i amb la “unitat d’Espanya” com a eix principal del programa del PP, podria fer el mateix. Al matí, però, té un acte a Salamanca. 

A la tarda està previst que es reuneixi d’urgència el Consell d’Estat per elaborar un informe previ al recurs d’inconstitucionalitat. Fonts de la Moncloa asseguren que l’òrgan consultiu del govern espanyol no té problemes per treballar en festius. De fet, ja fa dies que la Moncloa va activar els seus serveis jurídics perquè preparessin una resposta legal al text de Junts pel Sí i la CUP. 

Consell de ministres extraordinari dimarts

Si dilluns la decisió del Consell d’Estat arriba tard, dimarts al matí està previst un consell de ministres extraordinari per aprovar el recurs al TC. Li demanarà l’aplicació de l’article 161.2 de la Constitució, que fixa la suspensió automàtica dels acords que l’Estat recorre. L’objectiu és que la resolució no tingui “cap efecte” i, sobretot, que la decisió de l’alt tribunal sigui unànime. “És molt important tenir present això”, va repetir Sáenz de Santamaría. 

L’estela del 9-N: suspensió exprés 48 hores després

Dimecres serà el dia decisiu, quan el TC convoqui un ple extraordinari per admetre a tràmit el recurs i suspendre -per unanimitat- la declaració. Les interlocutòries de dijous als recursos d’empara presentats per l’unionisme auguren una sentència dura i inequívoca contra la resolució quan s’aprovi i es recorri. Si se segueix el mateix esquema que va aplicar per suspendre la convocatòria del 9-N, el TC no hauria de trigar més de 48 hores. 

A l’espera d’una resolució unànime i contundent

Al cap d’unes setmanes arribarà la resolució en ferm que pot tenir efectes sobre Forcadell. “Un cop la declaració s’anul·la i s’estima el recurs d’inconstitucional és com si el text no hagués existit, tal com va passar amb la famosa declaració de sobirania”, va recordar ahir Sáenz de Santamaría. “Com si mai s’hagués dictat i no pot desplegar els seus efectes”, va concloure.


Enllaç noticia :