dilluns, 28 de setembre del 2015

La premsa francesa té clar que Catalunya comença la separació

per G.A 28 de Setembre 2015

Le Monde, Le Figaro i Libération llegeixen el resultat com un plebiscit i analitzen el camí que començarà el nou Parlament català.

 






 "La independència, sinònim de purgatori europeu per a Catalunya", titula Le Figaro, que obre la seva edició digital amb les eleccions catalanes. Assegura que Catalunya quedarà "automàticament" fora de la UE, "sense certitud de poder tornar-hi a entrar". El rotatiu considera que la nova situació política de Catalunya és "inèdita" després de "setanta anys d'integració" i d'engrandiment del perímetre de la UE. "La independència de Catalunya, si es produís, hauria de superar el primer obstacle d'una Constitució que a priori prohibeix la secessió", però, avisa el diari, "els tractats de la UE tenen el mèrit de ser clars en aquest sentit".


Per la seva banda, Le Monde deixa més de banda els possibles perills de la secessió, i constata que el sobiranisme ha guanyat les eleccions catalanes. "Catalunya, victòria dels independentistes a les eleccions regionals", titula el rotatiu francès.

Explica que gràcies a aquesta majoria d'escons, "els separatistes intentaran situar la rica regió dels Nord-Estat d'Espanya en el camí de la independència, malgrat la dura oposició del govern central de Madrid".

Finalment, Libération considera que els independentistes, "si dominen el Parlament regional amb una majoria sòlida, tenen les mans lliures per començar el procés legislatiu de divorci".

El rotatiu explica que "Artur Mas ha dissenyat el seu escenari de transició i fixa l'autogovern en l'horitzó del 2018".


Enllaç noticia :

http://www.mon.cat/cat/notices/2015/09/la_premsa_francesa_te_clar_que_catalunya_comenca_la_separacio_151198.php