dimecres, 11 de març del 2015

Europa ha de saber l’atac al català a la Franja de Ponent

Dimecres, 11 de març de 2015 05:00 h

La Plataforma per la Llengua denuncia a través d'una campanya el "setge al català" a la Franja de Ponent i endega un acampanya per portar la problemàtica a Europa


Plataforma per la Llengua ha engegat una campanya per denunciar la situació del català a la Franja. "L'objectiu és clar: dividir, segregar i esborrar de l'imaginari col•lectiu cap rastre de català, en la línia d'altres polítiques equiparables que els governs del Partit Popular estan aplicant en els diversos territoris de parla catalana", asseguren. En aquest context, Plataforma per la Llengua posa en marxa a través del web estimoelcatala.cat una campanya per denunciar "l'absurd de la invenció d'aquesta nova llengua" i aconseguir adhesions per portar la problemàtica a Europa.





Els usuaris que hi accedeixin hauran de respondre una pregunta traduint una paraula del català al LAPAO, que serà la mateixa. L’acció vol denunciar "l'absurd" que suposa el LAPAO en la realitat lingüística de la zona. Es tracta d'una acció de sensibilització amb la qual l'entitat pretén alertar sobre "l'atac" al català a la Franja de "tenint en compte els intents repetits dels governs espanyol i aragonès per aniquilar el català a la zona".

La plataforma denuncia que el LAPAO (Lengua Aragonesa Propia del Área Oriental) "no existeix" i subratlla que és una denominació "creada artificialment" per al català pel Govern d'Aragó, amb l'objectiu "gens dissimulat d'anorrear" aquesta llengua a la Franja de Ponent. 



L'entitat considera el LAPAO "el primer pas per acabar amb el català en aquest territori", i denuncia que s'han començat a fer públics casos d'escoles de la zona que s'han queixat que el Govern aragonès de Luisa Fernández Rudi està substituint progressivament el LAPAO pel català en els currículums escolars.

També s'aprofita per explicar a les persones que participen en la campanya la situació del català a la Franja i se'ls demana que s'adhereixin a un manifest que es vol enviar al Parlament Europeu per "evidenciar el setge" al català en aquest territori.



Enllaç noticia :

http://www.directe.cat/noticia/391412/europa-ha-de-saber-latac-al-catala-a-la-franja-de-ponent