dimecres, 18 de febrer del 2015

Wert torna a fer botifarra al traspàs de beques després de 20 anys que l’estat incompleixi la llei

Dimecres, 18 de febrer de 2015 14:15 h

El percentatge d’estudiants que reben beca a Catalunya anualment està un 20% per sota del del conjunt de l’Estat, 120.000 beques no han arribat als estudians catalans en aquest període.


El ministre d'Educació, Cultura i Esport, José Ignació Wert, ha tornat a fer botifarra al traspàs de la gestió de beques al Govern de la Generalitat, un traspàs que encara és hora que el Govern espanyol compleixi després d'una sentència del TC de 2001, que reconeix competències a la Generalitat de Catalunya en aquest àmbit. Wert ha dit que només parlarà del traspàs si “es garanteixi la competència de l'Estat a l'hora d'emetre la legislació bàsica". És a dir, si voleu beques haureu de passar per l’adreçador. Wert ha respost així durant la sessió de control al govern espanyol, la pregunta del diputat de CiU al Congrés, Martí Barberà, que li ha demanat que posi data per reprendre una negociació que resta pendent des de 2007.  





Arguments d’insult per no complir la llei

Wert ha assegurat que hi ha diferents lleis educatives que estableixen "amb claredat" la competència de l'Estat en matèria de "legislació bàsica". "Aquesta competència de l'Estat inclou l'establiment dels barems econòmics i de rendiment acadèmic", ha dit, per afegir que "si es respecta no hi ha cap inconvenient en seguir aprofundint en la descentralització de les beques".

Segons la Generalitat, fa més de 20 anys que l’Estat incompleix la llei en matèria de beques.



El1994, el Ministeri d’Educació i Ciència va dictar una ordre a través de la qual es convocaven beques i ajuts per a ensenyaments universitaris. Aquell mateix any, la Generalitat va interposar un recurs al Tribunal Constitucional (TC). Al cap de set anys, el 2001, el TC va reconèixer que la titularitat d’aquesta competència requeia en el Govern de la Generalitat. Des de llavors, tot i els esforços constants i requeriments de la Generalitat davant el govern espanyol perquè es compleixin les sentències del TC, a dia d’avui el traspàs de les beques universitàries encara no s’ha produït.

120.000 beques universitàries menys per als catalans des del curs 2000-2001

Cal recordar que en aquest període d’incompliment cada any, 9.000 dels 180.000 universitaris catalans han deixat de rebre una beca per cursar els seus estudis. En definitiva, des del curs 2000-2001 Catalunya ha rebut 120.000 beques universitàries menys del que hauria correspost.


Enllaç noticia :

http://www.directe.cat/noticia/387761/wert-torna-a-fer-botifarra-al-traspas-de-beques-despres-de-20-anys-que-l-estat-incompleixi