divendres, 27 de febrer del 2015

CiU s'absté en un text d'ERC per negociar la separació

Els de Duran addueixen que el “full de ruta” de la independència s'estableix a Catalunya

El PP fa valdre la majoria per tombar les propostes de l'oposició

Accepta tres iniciatives del grup català.


27/02/15 02:00 - madrid -



Diputats del PP i membres de l'executiu de Mariano Rajoy, ahir, durant la darrera sessió del debat de política general Foto: EFE.
 

CiU no va donar suport ahir a la proposta de resolució presentada per ERC a través de la qual s'instava l'executiu espanyol a facilitar “la cordial transició” cap al nou estat negociant els termes de la separació entre Catalunya i Espanya. Així, si bé els portaveus de les dues formacions –Pere Macias i Joan Tardà– van insistir en les seves intervencions al ple del Congrés en el caràcter plebiscitari del 27-S, a l'hora de traduir-ho al paper, els de Duran i Lleida van optar per l'abstenció davant els plantejaments dels republicans.

El pretext és que el “full de ruta” sobre l'endemà de les eleccions es pacta i es dissenya a Catalunya. ERC, que es va mostrar sorpresa pel sentit del vot de CiU, sí que va avalar en canvi el text de la federació en què es defensava una consulta acordada i també s'exigia la retirada de les querelles contra els membres del govern català pel 9-N.


En conjunt, però, totes les propostes sobre model d'estat, ja sigui en la línia federal que planteja el PSOE o el referèndum que reclamava el grup de l'Esquerra Plural –que inclou ICV– o les iniciatives que defensaven CiU, ERC i Amaiur, van topar amb la majoria absoluta del PP. I, excepte en el seu propi text, els socialistes també es van sumar al rebuig dels populars al dret de decidir. Això sí, el grup de Pedro Sánchez es vantava que, malgrat el cop de porta de Rajoy, la seva proposta de reforma de la Constitució havia arrossegat el sí de l'Esquerra Plural, alhora que es destacava l'abstenció de CiU i d'ERC.

El Congrés va sotmetre ahir a votació les 105 propostes de resolució en les quals els grups van voler plasmar els eixos principals dels seus discursos sobretot en matèria econòmica i social, i els neguits amb vista a la legislatura que ja enfila el tram final. En total, de 105 propostes només van tirar endavant dinou textos, dels quals quinze duien el segell del PP. També va donar suport a un text proposat per UPN i tres més de CiU. A més, va transaccionar una iniciativa del PSOE sobre política exterior.

Amb la federació catalana, van pactar sobre regeneració democràtica i transparència, sobre economia productiva, així com un tercer text referit a la llei de segona oportunitat. En general, però, el PP, un cop més, va fer valdre la seva majoria absoluta per escombrar les iniciatives de l'oposició.

Dur amb Sánchez
Amb aquestes votacions, ahir concloïa el debat de política general que durant tres dies s'ha celebrat al Congrés i que ha estat marcat pel triomfalisme exhibit per Rajoy pel que fa a la seva política econòmica, així com per la duresa del seu primer cara a cara amb el nou líder del PSOE, el qual li va retreure amb força contundència la corrupció al PP i el fet que el govern no vetlli perquè hi hagi una sortida justa de la crisi per al conjunt de la ciutadania. Les desqualificacions de Rajoy, que va arribar titllar Sánchez de “patètic” per la seva intervenció, van rebre la censura de bona part dels grups de l'oposició, que atribuïen els estirabots del president espanyol al fet que el socialista posés sobre la taula el tema Bárcenas quan Rajoy tot plegat havia dedicat un minut a parlar de corrupció.


LES XIFRES


15
textos
podien presentar cadascun dels set grups que actualment tenen representació a la cambra baixa.

19
propostes
de resolució d'un total de 105 han estat aprovades. D'aquestes, 15 les han impulsat els populars.

3
iniciatives
de CiU passen el sedàs del PP: sobre regeneració, llei de segona oportunitat i economia productiva.

Darrera actualització ( Divendres, 27 de febrer del 2015 02:00 )

Enllaç noticia :

http://www.elpuntavui.cat/noticia/article/3-politica/17-politica/827017-ciu-sabste-en-un-text-derc-per-negociar-la-separacio.html