dijous, 27 de novembre del 2014

Set historiadors, a Bloomberg: "El 1714 van morir milers de catalans"

27/11/2014

1714

Escriuen una carta replicant un article que assegurava que "els catalans reinventen la història espanyola en la seva determinació per la independència"

 

Nerea Rodríguez



Josep Maria Solé i Agustí Alcoberro



Set historiadors d’universitats catalanes han escrit una carta a Bloomberg, la gran agència de notícies econòmica dels EUA, sobre la Guerra de Successió i els fets del 1714, responent a un article publicat fa vint dies per Ben Sills i Esteban Duarte sobre aquest mateix tema titulat: “Els catalans reintrepreten la història espanyola en la seva determinació per la independència”.

Els historiadors comencen recordant que “la història és un assumpte delicat, massa sovint objecte de manipulacions destinades a assolir objectius polítics. Entenem i apreciem els esforços de Bloomberg per anar més enllà de la versió oficial de la història, sigui quina sigui. No obstant això, la lectura de l'article signat per Ben Sills i Esteban Duarte, ens va deixar sorpresos i decebuts”.


Així, consideren que “ni el to era adequat ni el debat es va presentar amb la precisió i l'equilibri necessari. Cal no oblidar que estem parlant d'un període de la Guerra de Successió espanyola i el setge de Barcelona (1713-1714) que té moltes implicacions emocionals. Aquesta és una guerra que va matar més d'un milió de persones a tota Europa i que alguns autors, entre ells l'antropòleg Joan F. Mira, han arribat a descriure com ‘genocidi polític’ contra el poble català”.

Els historiadors signants de la carta argumenten que “per a un mitjà de comunicació tan important com és Bloomberg, aquesta ha de ser raó suficient per tenir especial cura quan es tracta d'ella. Desafortunadament, l'article de Sills i Duarte es posiciona clarament del costat d'aquells que expressen l'opinió que els catalans estan ‘manipulant’ la història d'Espanya”. En aquest context, expliquen que “la tesi d'aquest article es basa en una varietat molt limitada dels historiadors dels quals només un pot ser considerat un especialista en l'era de la Guerra de Successió Espanyola”.

Alhora, critiquen que “el text barreja l'exposició d’esdeveniments amb la seva interpretació historiogràfica, oblida que totes les nacions construeixen la seva pròpia narrativa del passat i fan un ús social de la història, i acaba culpant a un sol costat”. Tampoc consideren “adequada per contrarestar la crítica opinió dels historiadors, els comentaris positius de funcionaris del govern català. Tal elecció es pot interpretar com una manipulació”. I es pregunten: “Podria Bloomberg no haver demanat l'opinió catalana o a altres experts que han assessorat i treballat al projecte del Born o als actes commemoratius del tricentenari?”

I conclouen: “Els sotasignats estan molt decebuts per la manca de l'equilibri i l'ètica periodística, però sobretot per la manca de sensibilitat en el tracte d'un conflicte en què van morir desenes de milers de ciutadans de Catalunya, i van portar a la total o parcial destrucció de desenes de ciutats catalanes i a l’absoluta submissió a un govern militar que duraria un segle”.

Els set historiadors que signen la carta són: els doctors en Història Moderna a la Universitat de Barcelona, Agustí Alcoberro i Pericay, Àngel Casals Martínez i Valentí Gual i Vila; els doctors en Història Contemporània a la Universitat de Barcelona, Giovanni Cattini i Josep Maria Solé i Sabaté; el doctor en Història Moderna a la Universitat Autònoma de Barcelona, Antoni Simon Tarrés.


http://www.elsingular.cat/cat/notices/2014/11/set_historiadors_a_bloomberg_el_1714_van_morir_milers_de_catalans_104842.php