Dimarts
18.11.2014
06:00
Torres-Dulce havia ordenat de presentar una querella pel 9-N, però la fiscalia de Catalunya s'hi nega
El xoc entre totes dues fiscalies es va anar preparant durant la setmana passada, a mesura que s'intensificaven les pressions al fiscal general espanyol de part de dirigents del PP i del govern espanyol, que li han reclamat que actués de pressa contra els responsables del 9-N. Ahir mateix va insistir-hi el vice-secretari d'Organització del PP, Carlos Floriano.
El fiscal superior de Catalunya ha escoltat l'opinió de la resta dels fiscals del TSJC que, segons diverses informacions publicades, s'han oposat a interposar una querella contra Artur Mas i els seus consellers per l'organització del procés de participació ciutadana. De fons, hi ha els dubtes sobre la viabilitat jurídica de la querella.
A la nota que va fer pública ahir al vespre, la Fiscalia General de l'Estat anuncia la convocatòria de la junta de fiscals de sala per demà, 19 de novembre. Segons el text, la convocatòria es fa 'després de rebre la comunicació de la Fiscalia Superior de Catalunya' on aquesta 'indica que de moment no és procedent d'emprendre accions penals contra els responsables del procés de participació ciutadana'.
El xoc es fa palès en un paràgraf: 'El fiscal general de l'estat espanyol considera que ha d'interposar-se querella davant del Tribunal Superior de Catalunya, i així ho ha ordenat avui. El fiscal superior, José María Romero de Tejada, no ho considera procedent i així li ho ha comunicat avui al vespre.'
A partir d'aquí, el comunicat recull les actuacions que la fiscalia ha fet des del 8 de novembre, quan va obrir diligències d'investigació perquè el govern havia realitzat 'actes contraris a la suspensió cautelar dictada pel TC'.
Recorda que es va pronunciar a favor de l'admissió a tràmit de les denúncies que s'havien presentat 'perquè entenia que hi havia indicis raonables de delicte'. A més, quan es va acabar el procés de participació la Fiscalia General de l'Estat va demanar a la de Catalunya una valoració jurídico-penal dels fets per tal d'adoptar 'les accions legals corresponents'.
La nota es tanca admetent la negativa de la fiscalia de Catalunya: 'El fiscal superior va convocar una junta per debatre aquests conceptes i s'ha acabat avui entenent que no és procedent, de moment, d'establir noves actuacions penals.'
Torres-Dulce imposarà finalment la decisió
El fiscal general espanyol ha convocat la junta de fiscals de sala emparant-se en l'article 27 de l'estatut orgànic del ministeri fiscal, que estableix que si un fiscal rep una ordre o instrucció que consideri contrària a les lleis o que, per qualsevol motiu, consideri improcedent, 'ho farà saber al seu fiscal en cap, i si no considera satisfactòries les raons d'aquest portarà la qüestió a la junta de fiscalia'.
Quan la junta de fiscalia es manifesti, 'resoldrà definitivament' sobre la qüestió. Si l'ordre venia d'un superior, li enviarà un dictamen i aquest, si no admet la decisió, resoldrà també, però sempre després d'haver escoltat els arguments de la junta de fiscals. A més, 'si l'ordre fos donada pel fiscal general, aquest resoldrà escoltant la junta de fiscals de sala'.
Què és la junta de fiscals de sala?
És un òrgan del ministeri fiscal espanyol presidit per Torres-Dulce mateix i integrada pel tinent fiscal del Tribunal Suprem i els fiscals de sala. S'encarrega d'assistir el fiscal general en matèria doctrinal i tècnica sobre diverses qüestions, com ara la formació de criteris unitaris d'interpretació i actuació legal i la resolució de consultes.
http://www.vilaweb.cat/noticia/4220109/20141118/batalla-fiscalies.html
Cap comentari :
Publica un comentari a l'entrada