dilluns, 13 d’octubre del 2014

Fernández Díaz tampoc sap qui mana a Catalunya

Dilluns, 13 d'octubre de 2014 10:55 h

El ministre diu que el nom no fa la cosa i que per això “el referèndum no se celebrarà i unes eleccions plebiscitàries serien autonòmiques"







(ACN).- El ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, ha fet costat al president del govern espanyol, Mariano Rajoy, en les seves manifestacions sobre el fet que "no sap qui mana" a Catalunya, i ha apuntat que en aquests moments qui porta les regnes a Catalunya són l'ANC i Carme Forcadell. En aquest sentit ha afirmat que ERC "mai en la història tindrà un candidat millor que Artur Mas" perquè els republicans van sortit "absolutament desprestigiats" del tripartit i "sense passar pel govern", Artur Mas els ha convertit en "la primera força política a Catalunya". "Els referents històrics d'ERC ja no seran Macià i Companys, sinó Artur Mas", ha afirmat en to irònic en una entrevista a 'Los Desayunos' de TVE. 

Fernández Díaz ha afirmat que les pròximes eleccions a Catalunya, malgrat que algunes formacions les anomenin plebiscitàries, "seran unes eleccions autonòmiques". Segons el ministre, malgrat que alguns pretenguin canviar el nom de les coses i, per exemple, anomenar consulta "al que és un referèndum", en realitat "el nom no diu les coses". "El referèndum no se celebrarà i unes eleccions plebiscitàries serien autonòmiques", ha sentenciat.

La fractura social s'ha aprofundit


El ministre ha insistit en les manifestacions que ja va fer el 3 de gener quan va dir que el debat sobre la independència de Catalunya estava generant una "fractura social" a les famílies, que en alguns casos "no s'havien reunit" i "havien deixat de parlar". Aquest dilluns ha recordat que "en l'àmbit nacionalista el van posar a caldo" per aquelles manifestacions però "deu mesos després es veu que allò era cert, que aquesta fractura social s'ha produït i que per desgràcia trigarà temps a soturar-se".

Acusa el sobiranisme de deslleialtat

Fernández Díaz també ha acusat el catalanisme i el sobiranisme d'haver estat deslleials amb l'Estat. Segons ha apuntat, des del pacte constitucional, quan Jordi Pujol va assumit el govern de la Generalitat, "tota la dinàmica política d'Espanya ha estat a favor de la descentralització", però des de Catalunya "no s'ha exercit aquesta lleialtat institucional" i s'ha fet cas omís al que va dir Tarradellas el 1976 quan es va restaurar la Generalitat, que "no hi hauria un altre 6 d'octubre". "Hi ha gent treballant en la línia d'avui paciència i demà independència, i quan ha cregut que l'Estat estava en dificultats han volgut donar el toc de gràcia", ha dit.

Els Mossos faran complir la Llei

El ministre també s'ha mostrat convençut que en el cas que s'intenti fer una consulta el 9 de novembre els Mossos d'Esquadra faran que es compleixi la suspensió dictada pel Tribunal Constitucional. "No tinc cap dubte que els Mossos d'Esquadra faran complir la llei", ha sentenciat recordant les manifestacions del conseller de l'Interior, Ramon Espadaler.

Demana al PSC que "surti de l'armari"

El ministre també ha apuntat que comparteix les manifestacions del portaveu de Societat Civil Catalana (SCC), Josep Ramon Bosch, que apuntava aquest diumenge que l'esquerra "ha de sortir de l'armari". "Jo comparteixo aquesta opinió", i "crec que en coherència amb el que ha dit el secretari general del PSOE, no hagués estat malament que el PSC hagués animat que lliurement el seus militants haguessin anat a Plaça Catalunya per defensar que Catalunya segueixi essent espanyola", ha sentenciat.