divendres, 17 d’octubre del 2014

"Artur Mas està a la corda fluixa", alerta 'The Economist'

La notícia a 'The Economist'

El setmanari britànic 'The Economist' recull a l'edició d'aquest divendres un article sobre el futur de Catalunya. La peça, titulada "Mas, sota vigilància", es fixa en la confusió generada per l'anunci del nou 9-N: "El referèndum no es farà, però hi haurà una votació. Resultat: confusió". 

'The Economist' es fixa en les discrepàncies del bloc pro consulta: "Donats els obstacles legals, ni tan sols Mas pot estar segur de com procedir . Els separatistes més radicals de l'esquerra li retreuen la seva decisió d'acatar el Constitucional i fer una pseudoconsulta descafeïnada. Reclamen eleccions anticipades i Mas intenta desviar les crítiques de covardia apujant el to: l'estat espanyol és l'adversari, ha declarat".


El setmanari llegeix la situació del president de la Generalitat en aquests termes: " Mas està a la corda fluixa . El seu simulacre de referèndum compra temps i és una aposta intel·ligent per guanyar el suport temporal dels activistes civils ben organitzats, que són el motor del separatisme . Després del 9 de novembre, diu, hi ha d'haver eleccions plebiscitàries amb llista única . Però això suposaria dividir CiU [...], i UDC ja ha suggerit que pot formar una nova coalició centrista .

I acaba amb una alerta: " Guanyi qui guanyi a Catalunya, no tindrà majoria absoluta . Tampoc , amb l' augment del suport als partits més petits , n'hi haurà a les eleccions espanyoles de finals del 2015 . La fragmentació del paisatge polític només fa augmentar la incertesa . Però també podria forçar els polítics de signe diferent a negociar , cosa que clarament ha faltat en el debat català fins ara".