divendres, 17 d’octubre del 2014

Junqueras: “fem el que la majoria de la gent vol fer: la independència"

Divendres, 17 d'octubre de 2014 10:00 h

El republicà adverteix que la reconstrucció de la confiança en el president ha de ser sobre la base de la independència






Barcelona (ACN).- El president d'ERC, Oriol Junqueras, ha avisat Artur Mas que no donarà suport a uns altres pressupostos autonòmics, perquè ara toca aprovar els d'una Catalunya independent. En declaracions a Catalunya Ràdio, ha considerat que "és impossible i que no té cap sentit" aprovar uns comptes "de comunitat autònoma" perquè "condemnen" els catalans. 

Junqueras ha advertit que qualsevol nou acord amb Mas o sobre una llista conjunta ha de ser sobre la base de la independència. "Anem a reconstruir les confiances que calguin en la independència de Catalunya", ha dit sobre Mas, tot afegint que "la construcció d'unitats que no serveixen per resoldre els problemes ja l'hem viscuda moltes vegades".


 Junqueras ha tornat a pressionar aquest divendres el president de la Generalitat perquè convoqui eleccions el més aviat possible per declarar la independència. En aquesta ocasió ho ha fet a través d'una advertència molt simple: ERC no donarà suport a uns altres pressupostos autonòmics. "ERC sempre ha dit que els pressupostos del 2014 eren els darrers pressupostos autonòmics que aprovaria, i que hem de fer els pressupostos de la Catalunya independent", ha recordat.

És per això, ha dit, que "és tan important que hi hagi eleccions el més aviat possible" i una declaració d'independència, perquè si no és així, el país resultarà "ingovernable" i no es podran pagar les farmàcies ni les entitats del tercer sector, ha avisat. I és que Junqueras ha remarcat que a Catalunya li falten més de 5.000 MEUR per cobrir les despeses que té, i per això considera "impossible" poder aprovar uns nous comptes si no són els d'una Catalunya independent.

"No es tracta d'aprovar uns pressupostos pintats perquè després els diners no hi siguin, siguem pràctics d'una vegada, deixem de donar voltes innecessàries i fem el que la majoria de la gent vol fer: la independència", ha insistit.

Junqueras ha evitat posar límits a aquestes eleccions, i ha reiterat que vol que siguin el més aviat possible. Sobre la llista unitària que reclama CDC, ha indicat que el més important és posar-se d'acord en el fet de celebrar ja les eleccions, i ha considerat la resta "detalls". En tot cas, sí que ha advertit que "la construcció d'unitats que no serveixen per resoldre els problemes ja s'ha viscut moltes vegades".

És per això que ha demanat construir qualsevol nova unitat sobre la base de la independència, i el mateix ha dit quan se li ha preguntat si ha perdut la confiança en Artur Mas. "Necessitava confiar-hi perquè si no, era impossible fer el 9-N amb les condicions pactades, i és evident que la confiança ara s'ha de fonamentar en l'exercici dels fets. Anem a reconstruir les confiances que calguin en la independència de Catalunya", ha dit.

I ha demanat que es parli d'independència "amb totes les paraules", perquè és "esgotador i una pèrdua de temps innecessari" tornar a "les metàfores de l'estat propi".

També ha demanat celeritat, i no tornar-se a entretenir en negociacions, perquè això els catalans ja ho han viscut, ha recordat, i "no poden permetre's el luxe de tornar-hi". Per això ha demanat no començar ara un procés de negociació abans de declarar la independència, com proposa CDC. ERC, ha insistit, vol "fets". "Ja hem tingut paciència, i així hem escolat molt temps. No podem fer patir més a la gent", ha conclòs.