divendres, 12 de setembre del 2014

Mas, el dia després de la Diada: "Votarem segur"

12/09/2014

CONSULTA - REFERENDUM

El president de la Generalitat assegura que "amb l’estratègia de la por i les lleis no ens aturaran"


Nerea Rodríguez


Artur Mas i Jordi Basté durant l'entrevista a Rac1


El dia després de l’espectacular manifestació independentista a Barcelona, el president de la Generalitat, Artur Mas, ha tornat a reafirmar el seu compromís de convocar la consulta pel 9 de novembre: “Signaré el decret de convocatòria”, i ha afegit: “Votarem segur”. En aquesta línia, ha explicat, però, que “altre cosa és amb quines condicions es podrà fer aquesta votació”. En una entrevista al programa ‘El Món a Rac1’, Mas ha dit que ara “cal seguir el pla que tenim perfectament traçat i fixat”. Per tot això, ha avisat el govern espanyol que “la determinació a Catalunya és tan gran que amb l’estratègia de la por i les lleis no aturaran això”.


El pla, ha assenyalat, és aprovar la llei de consultes la setmana vinent al Parlament, i a partir d’aquell moment signarà el decret de convocatòria pel 9N, “i després tenim tot el dispositiu del govern treballat i a punt perquè es pugui votar el 9N”, ha destacat. A més, el president ha deixat clar que “no tot depèn estrictament de nosaltres, des del punt de vista de les condicions de la votació”. Sobre el previsible veto del Tribunal Constitucional per evitar que la consulta es pugui celebrar, ha manifestat que “no està escrit enlloc que el TC no pugui aixecar aquesta suspensió després d’uns dies o unes setmanes”.

En el cas que aquesta suspensió no s’aixequi, Mas ha insistit consensuarà la resposta amb les forces polítiques catalanes que donen suport a la consulta. “El primer interessat que hi hagi urnes el 9N sóc jo, que sóc el president d’aquest país”, ha assegurat. En relació a les condicions democràtiques per celebrar la consulta, el president de la Generalitat ha assenyalat que “un referèndum o una consulta es fa per saber l’opinió d’un país en una qüestió clau, però perquè tingui validesa en l’escena internacional ha d’estar feta amb totes les garanties democràtiques”.

“Aquest repte és resoldrà votant, ho he dit sempre”, ha sentenciat. En relació al posicionament del govern espanyol, Mas ha dit que té “molt poques esperances” que reaccioni, tot i que l’ha avisat que “encara hi és a temps”. A més, ha deixat clar que “la consulta no es retirarà”. En aquest sentit, també ha revelat que no ha rebut cap resposta del president espanyol a les 23 punts que li va presentar quan es van reunir a La Moncloa: “Vam quedar que analitzaria els 23 punts, però no he obtingut cap resposta”.

Preguntat per si es veu declarant la independència de Catalunya, el president ha manifestat que "si Catalunya vota sí-sí tinc un mandat polític per implementar aquest resultat. Això vol dir asseure’s a Madrid i Brussel·les per fer les coses bé. S’han d’acordar els termes a través d’una negociació perquè sigui bo per a tothom. El concepte de fer les coses bé s’ha de tenir en compte en tot moment".


http://www.elsingular.cat/cat/notices/2014/09/mas_el_dia_despres_de_la_diada_votarem_segur_103018.php