dimarts, 16 de setembre del 2014

L'Estat amenaça en suspendre l'autonomia per impedir la consulta

Dimarts, 16 de setembre de 2014 11:15 h

Margallo assegura que l’estat utilitzarà "tots els mitjans al seu abast" perquè no s'arribi a produir i el seu govern "no tolerarà" la secessió


(ACN).- El ministre d'Exteriors, José Manuel García-Margallo, ha advertit aquest dimarts que l'executiu espanyol utilitzarà "tots els mitjans al seu abast" sempre "dins de la Llei, però tota la llei" per impedir la consulta a Catalunya, i això inclou també la possibilitat de suspensió de l'autonomia. Margallo, que s'ha definit com un "patriota", ha assegurat que el seu govern "no tolerarà" en cap cas la secessió de Catalunya i ha afirmat que la consulta flanqueja "línies vermelles" com la "unitat d'Espanya i el principi de legalitat". "El principi que hem jurat defensar és respectar la constitució i les lleis i fer-la respectar", ha afirmat en un esmorzar informatiu on han assistit 58 ambaixadors.

Ministre d'Exteriors del partit Ultranacionalista del PP Garcia Margallo




El ministre d'Exteriors ha assegurat que una secessió de Catalunya seria "un mal precedent" no només per a l'Estat, sinó per a altres països de la UE. "Espanya i altres països han demostrat que és perfectament possible viure en una organització política respectant la diversitat i la pluralitat", ha afirmat.

Segons Margallo, aquest és "un fenomen que ha funcionat, i el que funciona no s'ha de trencar" perquè seria "pèssim" per a la UE i per a tothom que es trenqués la integritat territorial d'algun dels estats membres.

Pel que fa estrictament a la consulta, Margallo ha reiterat que l'apel·lació al principi d'autodeterminació d'acord a les Nacions Unides només es pot fer en casos de països colonitzats, ocupats militarment o on es neguen drets bàsics de la ciutadania, cosa que "no passa" a Catalunya i Escòcia.

Un "sí" a Escòcia "assentaria un precedent de balcanització per a la UE"

El ministre d'Exteriors també ha fet referència al referèndum d'Escòcia i ha assegurat que un "sí" assentaria "un precedent de balcanització a la UE que és exactament contrari del que suposa el procés d'integració a la UE". Quan ha estat interpel·lat pel presentador per la duresa del concepte "balcanització", Margallo ha afirmat que es tracta "d'un terme geogràfic", tot i que ha acabat aquesta afirmació amb un sonor somriure.

Segons Margallo, la independència d'Escòcia seria "dolenta" per a la pròpia Escòcia, per al Regne Unit i per a la Unió Europea. Per demostrar-ho, ha recordat que "el 90% de les empreses" diuen que una sortida les obligaria a radicar les seves seus a un altre lloc.

Nega contactes amb Salmon

Malgrat que els mitjans escocesos han afirmat recentment que l'Estat manté contactes amb l'executiu espanyol, Margallo ha afirmat que ell "no ha parlat amb Salmon en els últims dos anys en cap ocasió".

En tot cas, ha evitat avançar quina serà la posició del seu govern sobre una hipotètica petició d'Escòcia per adherir-se a la UE. "Quan arribi l'ocasió parlarem", ha dit. Precisament en el cas de Catalunya, Margallo sí que ha assegurat en més d'una ocasió que l'Estat vetaria el seu accés al grup.