dijous, 25 de setembre del 2014

El govern espanyol respondrà amb 'agilitat i celeritat' a la convocatòria del 9-N

Dijous  25.09.2014  14:38

Autor/s: ACN

Podria reunir un consell de ministres urgent · Sáenz de Santamaría afirma que l'executiu activarà immediatament 'la maquinària de l'estat'

 





El govern espanyol respondrà amb 'agilitat i celeritat' a la convocatòria del 9-N per part del president Artur Mas, prevista per dissabte, i podria convocar un consell de ministres extraordinari diumenge, dilluns o el mateix dia sense necessitat d'esperar al retorn de la Xina del president espanyol, Mariano Rajoy, per aprovar els recursos contra la consulta i la Llei. La vice-presidenta Soraya Sáenz de Santamaría ha afirmat que per al seu executiu els temps 'no són flexibles'. 'Activarem la maquinària de l'Estat en defensa de la democràcia dels espanyols', ha dit. Fonts del TC deixen oberta la possibilitat que aquest organisme celebri un ple extraordinari per dictar la suspensió en un termini breu.

En declaracions a la premsa des del Congrés dels Diputats, Sáenz de Santamaría ha emplaçat de nou el president de la Generalitat a 'no firmar' el decret de convocatòria.

Segons la vicepresidenta, Mas 'sap que la Llei que l'empara no és constitucional i que no és possible iun referèndum d'autodeterminació a Espanya' tal com 'li ha dit el TC, una àmplia majoria del Congrés dels Diputats i el govern'.

En tot cas ha advertit que si el president de la Generalitat continua endavant i signa el decret el dissabte 'el govern complirà amb la seva obligació' de presentar un recurs. El tràmit implica primer portar la Llei al Consell d'Estat per portar-lo després al registre del Tribunal Constitucional.

Sáenz de Santamaría no ha volgut concretar si el consell de ministres extraordinari per aprovar aquests recursos tindrà lloc dissabte, diumenge o dilluns. Només ha apuntat que actuarà amb 'agilitat i celeritat'.

'Quan el senyor Mas decideixi publicar aquest decret -i ja hem vist que el temps per a ell és molt flexible, però per a nosaltres no- tan bon punt el publiqui la maquinària de l'Estat es posarà en marxa en defensa de la democràcia dels espanyols i de les regles del joc', ha dit.

Segons Sáenz de Santamaría, els espanyols 'van decidir que el que era Espanya ho decidiríem entre tots, i això és el que hem de defensar'.

Amb o sense Rajoy

La signatura del decret aquest dissabte obria la possibilitat que el govern espanyol esperi a l'arribada del president del govern espanyol, Mariano Rajoy, del seu viatge a la Xina, i celebrar un consell de ministres extroardinari a partir de diumenge per aprovar els recursos contra la consulta. Si no hi és, l'encarregada de signar el recurs com a presidenta en funcions serà Sáenz de Santamaría.

La vicepresidenta no ha volgut concretar res. 'Nosaltres anirem treballant com hem fet sempre. El president del govern ho ha deixat tot previst i torna dissabte' i quan Mas 'vulgui posar en marxa les coses el govern li contestarà amb els mecanismes que li donen la Constitució i les Lleis'.

El TC podria celebrar un ple extraordinari

El Tribunal Constitucional no ha adoptat encara cap decisió sobre la possible convocatòria d'un ple extraordinari -l'ordinari està previst per al 7 d'octubre-, però fonts d'aquest organisme apunten que ara per ara totes les possibilitats estan obertes. El seu registre, on La Moncloa presentarà el recurs, obre dilluns a les 09.30 hores.

Els passos del recurs

L'executiu espanyol necessita algunes hores a partir de la convocatòria de la consulta fins a la interposició del recurs. Ja té redactats des de fa dies els textos contra la Llei de consultes i també contra la convocatòria del decret, tal com van assegurar Alberto Ruiz Gallardón abans de plegar i dimecres el fiscal general de l'Estat, Eduardo Torres-Dulce.

Abans d'interposar el recurs, però ha de convocar una reunió del Consell d'Estat perquè dictamini si veu motius per presentar-lo'. Els dictàmens del Consell d'Estat són preceptius però no vinculants, de manera que l'executiu espanyol pot acatar o no els seus suggeriments.

El Consell d'Estat, que està presidit per Manuel Romay de Beccaria -secretari general de Sanitat durant la dictadura de Franco, diputat i senador del PP en diverses legislatures- es podria reunir durant unes breus hores i emetre un dictamen amb celeritat.

Suspensió automàtica

Un cop superat el tràmit del Consell d'Estat, l'executiu enviarà el recurs al Tribunal Constitucional. Inclourà al text la petició de suspensió cautelar de la Llei emparant-se en l'article 161.2 de la Constitució que estableix que el govern espanyol pot impugnar davant el TC 'les disposicions i resolucions adoptades pels òrgans de les Comunitats Autònomes' i 'la impugnació produirà la suspensió de la disposició o resolució recorreguda, però el Tribunal, en el seu cas, l'haurà de ratificar o aixecar en un termini no superior a cinc mesos'.

Això implica que el Tribunal Constitucional es limita ara a acceptar a tràmit el recurs del govern de Mariano Rajoy, fet que implica automàticament la suspensió. L'admissió a tràmit, però, no implica cap decisió per part del TC, que només podria rebutjar-la en el cas que el recurs de l'executiu espanyol inclogués un error de forma. Sí que ho haurà de fer dins d'aquest termini de cinc mesos, quan hagi de justificar perquè aixeca o manté la suspensió.


http://www.vilaweb.cat/noticia/4212154/20140925/govern-espanyol-respondra-agilitat-celeritat-convocatoria-9-n.html