divendres, 1 d’agost del 2014

La trampa de Montoro: rebaixar els interessos del FLA a canvi de més centralització

Divendres, 1 d'agost de 2014 05:00 h

Mas-Colell veu en l’oferta de Montoro de rebaixar en 700 milions els interessos del FLA un "intent de recentralitzar" competències


Madrid (ACN).- El ministre espanyol d'Hisenda, Cristóbal Montoro, ha anunciat aquest dijous als consellers autonòmics que rebaixarà a l'1% els interessos del Fons de Liquiditat Autonòmica (FLA). Aquesta mesura representarà un estalvi d'uns 700 milions d'euros per a la Generalitat, però el conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, veu un "intent de recentralitzar" competències en les condicions que Montoro li vol imposar a canvi. Mas-Colell li ha advertit que no pot fer el pressupost per al 2015 perquè amb aquestes condicions hauria de "reduir" encara més "la despesa en serveis fonamentals". 


Els Ultra espanyolistes del PP i de Falange L.de Luna i Montoro





Segons Mas-Colell "la condicionalitat" d'acollir-se a la rebaixa en els tipus d'interès del Fons de Liquiditat Autonòmic passa per "entrar en un parell de plataformes centralitzadores, de factures i coses d'aquest estil". "Aquest és un procediment altament poc elegant que sembla designat per polaritzar i per fer més difícil la interacció", ha considerat el conseller d'Economia. A parer seu, el govern espanyol s'aprofita de la manca d'un sistema de finançament i per aquest motiu ha subratllat que "fan literalment el que volen".

Així mateix, el conseller ha dit el ministeri d'Hisenda "s'enganya" si pretén "recentralitzar les competències de Catalunya a base d'anar condicionant, amb una certa displicència, de 700 milions en 700 milions". I s'ha acabat preguntant: "on s'ha vist aquesta manera de dialogar i de negociar?". "Això només serveix per crear mal clima", ha afegit.

Mas-Colell ha advertit al ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, que
no elaborarà un pressupost que passi per la reducció de la despesa en serveis públics fonamentals com Salut, Ensenyament o serveis socials. "El que ens ha demanat amb les xifres que ens ha passat és que reduïm la despesa en els serveis públics que administrem", ha exclamat el responsable d'economia Català, tot afegint que "confio que aquesta sigui la primera fase d'una negociació més àmplia i acabem amb una cosa més digerible".

Segons el conseller d'Economia, la intervenció del ministre Cristóbal Montoro durant la reunió del Consell de Política Fiscal i Financera s'ha centrat en la millora i el creixement de l'economia espanyola. Tenint en compte aquest context de millora, ha lamentat que el ministeri d'Hisenda demani als ciutadans de Catalunya que "s'estrenyin el cinturó i que rebaixin la despesa en serveis públics fonamentals". "Sembla que s'hagin begut l'enteniment", ha conclòs.