La pàgina web de l’Atlantic Council, un think tank amb seu a Washington, especialitzat en temes de política i seguretat internacional, que assessora a l’Aliança Atlàntica (OTAN), ha publicat un article titulat “Les implicacions militars de la secessió d’Escòcia i Catalunya”’ signat per James Hasik, on analitza la repercussió que suposaria per a l’Aliança Atlàntica la independència d’Escòcia i Catalunya. Hasik diu que l’OTAN no s’hauria de prendre a la lleugera ambdós casos, però opina que la independència de Catalunya plantejaria menys problemes
Hasik explica que els moviments independentistes dels dos països han aprovat unir-se a la UE i l’OTAN, però que l’adhesió no és automàtica, i depèn de l’aprovació de tots els estats membres i recorda ”la infantil i inacable exclusió de Macedònia pels grecs”.També diu que no creu que Espanya pugui evitar la independència de Catalunya, però es pregunta si altres estats membres, com Bèlgica, amb problemes independentistes podrien considerar també un perill la integració de Catalunya
Recorda que Griffe Witte, en un article al Washington Post, va sostenir que a llarg termini, la secessió d’Escòcia podria ser un repte per mantenir la força de submarins Trident de Gran Bretanya, perquè el Partit Nacional Escocès (SNP) té com a objectiu fer fora del seu territori les armes nuclears, encara que creu que a l’hora de la veritat els escocesos preferirien mantenir els milers de llocs de treball industrials que suposen les bases de l’OTAN.
L’article diu que és important tenir en compte els plans dels moviments independentistes, i diu que a Escòcia, un país amb una població de de 5,3 milions de persones, amb més de 200 mil milions de dòlars de PIB, l’SNP té en ment una versió diminuta de les forces armades britàniques, però que el problema és que els recursos d’Escòcia no és probable que puguin cobrir aquests objectius.
Per contra diu que Catalunya compta amb 7,3 milions d’habitants, amb més de 300 mil milions de dòlars de PIB, i que només que gastés un 1.6% d’aquest en la defensa, tindria el mateix pressupost de Dinamarca, que té unes forces armades molt eficients.
Veu Catalunya molt ben situada, amb ports excel·lents a Barcelona i Tarragona, per ser d’entrada una potència naval menor a la Mediterrània. Encara que diu que ara no hi cap pla concret pel futur exèrcit català, creu que després d’uns anys, Catalunya assumiria la seva responsabilitat com “actor principal a la Mediterrània”, amb avions de patrulla marítima amb base a terra, i petits escamots de combat de superfície. Amb el temps, diu l’ambició nacionalista podria incloure un grup expedicionari i centenars d’infants de marina, per agafar un paper seriós en la seguretat col·lectiva.
Potser no hi hauran més Álvaro de Bazáns (la fragata de darrera generació espanyola) a Barcelona, però poden haver-hi noves forces marítimes que l’OTAN necessita a la perifèria de la Mediterrània, conclou l’article.
http://araomai.cat/la-geo-estrategia-dels-eua-veu-lexercit-espanyol-fora-de-catalunya-que-diu-sera-la-nova-potencia-militar-a-la-zona/
1 comentari :
catalunya independen d'espanya seria molt millor per la EU
Publica un comentari a l'entrada