divendres, 29 d’agost del 2014

Junqueras adverteix des del 'Financial Times' que la negativa a realitzar la consulta perjudicarà l’economia espanyola

29/08/2014

CONSULTA - REFERENDUM

El diari britànic dedica un nou reportatge al procés català, on el líder d’ERC manifesta que "no pot ser normal que el PP i el PSOE vulguin ser jugadors i àrbitres en el mateix partit"


Nerea Rodríguez



Portada del diari 'Financial Times'


El prestigiós diari britànic ‘Financial Times’ ha dedicat un nou reportatge al procés sobiranista català i, en aquesta ocasió, ho ha fet entrevistant el líder d’ERC, Oriol Junqueras, qui adverteix que la negativa de l’Estat espanyol a la consulta independentista perjudicarà l’economia espanyola: "L'Estat espanyol té 1 bilió d’euros de deute. Aquest deute s’ha de pagar amb els nostres impostos, així que no crec que la millor manera per complir les seves obligacions financeres sigui entrar en conflicte amb els seus propis ciutadans”.

En aquesta línia, Junqueras argumenta: "Si jo fos un inversor estaria més tranquil sabent que hi ha una Catalunya independent que està a punt per complir les seves obligacions legals, que no pas pensant que el regne d'Espanya està en confrontació amb els seus propis ciutadans”. En relació a les paraules del líder d’ERC, el diari destaca: “Un alt dirigent del moviment independentista català adverteix Espanya que s'enfronta a una reacció dels inversors internacionals si es nega a permetre un referèndum sobre la independència a la regió nord”.


Segons el ‘Financial Times’, “les declaracions d'Oriol Junqueras marquen una nova escalada en el conflicte latent sobre el futur polític de la regió. Estan realitzats per augmentar la pressió sobre Madrid vinculant el debat de la independència amb el que el Govern de Mariano Rajoy considera com el seu principal èxit fins ara: l'aixecament d'Espanya de la recessió i la recuperació de la confiança dels inversors internacionals”.

El diari explica que “el govern català ha promès celebrar un referèndum sobre la independència al novembre, menys de dos mesos després del plebiscit escocès sobre una possible ruptura amb el Regne Unit. A diferència del govern britànic, però, Madrid ha insistit que un vot regional sobre la independència és il·legal, i que el referèndum català no es farà”. I afegeix: “Alguns banquers i empresaris adverteixen en privat que el debat català podria danyar la confiança en la recuperació econòmica incipient d'Espanya”.

Tot i recordar que el president de la Generalitat, és Artur Mas, i que és ell qui el lidera formalment, destaca que “molts analistes sostenen que el senyor Junqueras és ara el polític més poderós de la regió, i el candidat més probable per succeir a Mas si la crisi desencadena unes eleccions anticipades a Catalunya”. En declaracions al diari britànic, Junqueras parla del Tribunal Constitucionalcom un "tribunal polític", assenyalant que la majoria dels jutges són elegits per els dos principals partits polítics espanyols, els que s'oposen al referèndum. "No pot ser normal que el PP i el PSOE vulguin ser jugadors i àrbitres en el mateix partit", diu.

I sobre aquest assumpte, adfegeix: “Com pot el tribunal constitucional dir que és il·legal que els ciutadans votin? Simplement no té sentit... Crec que el dret al vot està per sobre de les decisions d'un tribunal polític ".


http://www.elsingular.cat/cat/notices/2014/08/la_negativa_d_espanya_a_la_consulta_perjudicara_l_economia_adverteix_junqueras_des_del_102676.php