dimecres, 13 d’agost del 2014

'Financial Times': "L’escàndol Pujol suposa oportunitats i perills per a Catalunya"

13/08/2014

INDEPENDÈNCIA

El diari britànic veu "probable" que aquest cas "alteri significativament el debat sobre l'independentisme català"


Nerea Rodríguez


El diari britànic 'Financial Times'


El prestigiós diari britànic ‘Financial Times’ dedica el seu editorial d’avui, titulada "La vergonya de Catalunya, una taca a Espanya", al cas Pujol i com pot afectar al procés sobiranista encetat a Catalunya. Segons el rotatiu, “per a Catalunya, l'escàndol presenta tant oportunitats com perills”, i argumenta que “en l'actualitat es poden donar lluites internes en la coalició de govern: Convergència intenta aclarir l’entrellat en el cas Pujol, mentre que altres exigeixen una investigació més profunda. Pujol ha renunciat als seus beneficis com l'expresident del partit, però és poc probable que això sigui suficient”.

Segons el rotatiu, “una ruptura en la coalició tindria com a resultat que Mas cridés a eleccions anticipades, les quals podrien guanyar partits més independentistes”. Si això succeís, continua el text, “un nou parlament català podria tenir la temptació d'emetre una declaració unilateral d'independència, sumint el país en una crisi constitucional sense precedents des de la democràcia”.


El ‘Financial Times’ també destaca que “els espanyols s'oposen a la independència catalana, incloent a Mariano Rajoy, qui ha d'estar fregant-se les mans d'alegria en l'escàndol que es desenvolupa al nord-est del seu país”, i considera que “l'escàndol sembla probable que alteri significativament el debat sobre l'independentisme català i, si és mal portat podria portar a un enduriment de les posicions a favor i en contra”.

En canvi, si es porta bé, “podria suposar una oportunitat perquè Rajoy i Mas parlin de manera més constructiva”. El diari assenyala alhora que “els independentistes basen la seva reclamació en l’argument que diu que Catalunya, que representa una cinquena part de la producció del país, dóna al centre molt més del que rep”, i assegura que el fet que Pujol “hagi retingut diners de les arques catalanes soscava l'autoritat moral d'aquest argument”.

Pujol, un "hipòcrita evasor d’impostos"

El rotatiu, que qualifica Pujol “d’hipòcrita evasor d'impostos”, afirma que “gran part de la insatisfacció de l'electorat es deu al catàleg d'escàndols que han enterbolit Espanya recentment. Els catalans tenien, fins a cert punt, un feltre en aquests escàndols -una confiança fora de lloc. La lletania de delictes menors suggereix que la renovació institucional a Espanya segueix sent una prioritat”.

Per tant, conclou l’editorial: “El senyor Rajoy hauria d'aprofitar aquest moment de debilitat relativa de Convergència per comprometre’s amb les últimes propostes del senyor Mas sobre polítiques de finançament i regionals d'educació. Cedint a algunes de les demandes de Catalunya, podria evitar al mateix temps fd'eleccions anticipades, i obrir un debat més sofisticat sobre l'adequat equilibri de poder entre les regions d'Espanya i el govern central”.


http://www.elsingular.cat/cat/notices/2014/08/_financial_times_l_escandol_pujol_suposa_oportunitats_i_perills_per_a_catalunya_102377.php