dijous, 10 de juliol del 2014

Sense “el conyac” no és pot entendre la resposta de Junker

Dijous, 10 de juliol de 2014 05:00 h

Ni ell, ni Rajoy podran impedir que Catalunya independent formi part de la Unió Europea, si així ho decideixen democràticament els seus ciutadans


(ACN).- El president designat de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, ha advertit aquest dimecres que ningú "no es converteix en membre de la Unió Europea amb l'enviament d'una carta". Un advertiment sense cap mena de força i més provinent d’un personatge amb un historial de poca credibilitat. El democratacristià luxemburguès ha respost a una pregunta de l'eurodiputat d'ERC Josep Maria Terricabras sobre "com reaccionarien les institucions comunitàries a un sí" en el referèndum d'Escòcia i en una consulta a Catalunya. "Tinc un gran respecte per les expressions democràtiques dels territoris europeus, però no l'arrogància, en un intent de posar “conyac” a les esperances dels catalans. 









La legislatura del dret a l’autodeterminació dels pobles

Abans que l'Eurocambra el ratifiqui com a nou president de la Comissió Europea, el 15 de juliol al ple d'Estrasburg, Juncker compareix davant dels diferents grups parlamentaris. En la reunió d'aquest dimecres amb els eurodiputats dels Verds/Aliança Lliure Europea, la família d'Esquerra i Iniciativa, Terricabras li ha advertit que el grup treballarà aquesta legislatura "per l'autodeterminació" i la "descentralització" i li ha recordat que "en els propers quatre mesos, dues nacions decidiran el seu futur democràtic per vies diferents però amb legitimitat democràtica".

Junker ha intentat ser diplomàtic per no fer enfadar Espanya, però la democràcia sempre acaba guanyant


Terricabras li ha preguntat quina seria la seva reacció i la de les institucions comunitàries en cas que el sí guanyés a Escòcia i Catalunya. Juncker ha advertit que la seva seria "una no resposta" i s'ha limitat a assegurar que no vol "dedicar-se a alimentar un debat que primer afecta als que afecta, i no a Europa". Però davant la insistència de l'eurodiputat d'Esquerra, Juncker ha volgut deixar clar que ningú "no es converteix en membre de la Unió Europea amb l'enviament d'una carta". També sobre Escòcia, Juncker ha respost que "és una qüestió que han de respondre la Gran Bretanya i Escòcia, que fins que no hi hagi una contraordre per part de la Gran Bretanya continua formant part de la Gran Bretanya, així que no s'ha de dir Gran Bretanya i Escòcia sinó només la Gran Bretanya". "Respectaré l'elecció que es faci", ha assegurat sobre el referèndum del 18 de setembre.

El més important, ”respectar l’elecció que es faci” per la via democràtica

Terricabras li ha repreguntat si "respectar l'elecció significa que les institucions europees acceptaran l'elecció que facin els ciutadans lliurement, pacíficament i democràtica". I Juncker li ha respost que ningú "no es converteix en membre de la Unió Europea amb l'enviament d'una carta".