dijous, 24 de juliol del 2014

Espanya és qui més retalla a les autonomies, en tota la UE

24/07/2014

ECONOMIA

Les transferències del govern de Rajoy a comunitats i ajuntaments són les que més cauen a Europa


Bernat Vilaró


El titular d'Hisenda, Cristóbal Montoro



La Comissió Europa va confirmar ahir que el govern espanyol és el que més ha retallat les seves transferències tant als governs autonòmics de l'Estat com als ajuntaments, tal i com publica avui el diari 'El Punt Avui'. El darrer informe que ha presentat l'organisme europeu xifra en un 96% la caiguda neta entre el període 2009 i 2013. Dit d'altra manera, Espanya és l'Estat que ha retallat més dels 28 que formen la Unió Europea.

De fet, alguns governs estatals de la UE -com Alemanya-, fins i tot han fet l'esforç per no castigar els serveis bàsics administratius per tal de no afectar tant a la ciutadania. També en són un exemple els
governs de Bèlgica, Suècia, Luxemburg, Malta, Àustria, Finlàndia, França, Hongria, Polònia, Eslovàquia o Lituània que, ben al contrari del que fa Espanya, han ampliat el seu suport a les regions i ajuntaments durant la crisi econòmica.

Tornant a l'informe de la Comissió Europea (titulat Inversions pel creixement i el treball. Promoure el desenvolupament i la bona governança a les regions i ciutats de la UE), hi destaca que les autonomies i ajuntaments de l'Estat espanyol han patit la pitjor retallada de transferències estatals de la UE. Segons recull 'El Punt Avui', la reducció neta en termes reals supera el 60% (en el cas dels governs regionals), i el 30%, per als locals.

Aquest informe indica, a més, que el problema no és només la davallada dels recursos que el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, transfereix al conseller Andreu Mas-Colell, sinó també l'augment dels fons que el titular d'Economia de la Generalitat envia a Montoro. I és que en quatre anys les transferències de les autonomies a Madrid s'han disparat, passant de 1.400 a 32.200 milions.

El document de la Comissió Europea també destaca que les autonomies de l'Estat espanyol han patit la pitjor retallada en inversió pública de la UE, amb una caiguda mitjana del 24% entre el 2009 i el 2012. Les comunitats a l'Estat són responsables del 40% de la despesa pública, segons l'informe de Brussel·les, molt per sobre de la mitjana comunitària del 28%. La principal despesa és en educació i sanitat: els governs regionals són responsables del 96% i el 94%, respectivament del que es gasta, segons el document presentat ahir.

Les balances fiscals d'Espanya

L'informe arriba el mateix dia que el professor Ángel de la Fuente va presentar -també ahir- al ministeri d'Hisenda les balances fiscals, que va autodenominat Comptes Públics Territorialitzats. Segons aquests càlculs, el dèficit fiscal de Catalunya és de 8.500 milions d'euros, un 4,35% del PIB.

Avui, en declaracions a 'El matí de Catalunya Ràdio', De la Fuente ha dit que "les balances són manipulables. Nosaltres intentem donar la màxima informació possible i cadascú l'ha de valorar". "Hi ha càlculs que no tenen una forma objectiva de fer-los. Però s'ha d'intentar ser el màxim racional possible", ha afegit.


http://www.elsingular.cat/cat/notices/2014/07/espanya_lidera_l_europa_de_les_retallades_102017.php