dijous, 24 de juliol del 2014

Catalunya seria una de les 7 economies més riques d’Europa, segons el CCN

24/07/2014

INDEPENDÈNCIA

Un nou estudi apunta que un Estat català compliria tots els requisits financers per accedir al BCE i formar-ne part d'entrada, tot i no ser membre de ple dret de la UE


Bernat Vilaró



El president del CCN, Albert Pont


El Cercle Català de Negocis (CCN) ha publicat avui un nou estudi on apunta que Catalunya seria una de les 7 economies més riques d'Europa en cas de tenir un Estat propi. El document afegeix que Catalunya no és comparable amb països com Grècia, Itàlia, Espanya o Portugal, perquè "han viscut durant molts anys per sobre de la seva capacitat, mentre que Catalunya no pot finançar-se perquè Espanya ha viscut per sobre de la seva capacitat a costa del dèficit fiscal català".

Segons l'estudi, Catalunya té saldo positiu per compte corrent i tindrà superàvit fiscal quan sigui independent. De fet, l'eficiència i seriositat ve avalada pel ritme d'inversions estrangeres a Catalunya, que és un dels millors índexs de confiança.

Fins i tot, el text del CCN afirma que l'Estat català compleix tots els requisits financers per accedir al Banc Central Europeu, i podria formar-ne part d'entrada encara que no fos membre de ple dret de la Unió Europea. Segons Jordi Galí (UPF), "l'acord monetari amb el principat de Mònaco (que no pertany a la UE ni a la zona euro, però que té l’euro com a única moneda oficial) és, malgrat les diferents circumstàncies, una referència útil". "La Unió Europea garanteix als bancs allí establerts l’accés als mecanismes de finançament del Banc Central Europeu", afirma Galí en l'estudi del CCN.

Un Estat "solvent"


L'estudi afegeix que les potencialitats i la solvència per obtenir crèdit "ja hi són", però per poder acudir als mercats "Catalunya necessita ser una entitat jurídica de ple dret". Segons l'informe, Catalunya ofereix totes les garanties i disposa del potencial econòmic necessari per poder accedir al crèdit i respondre'n davant dels creditors.

Un Estat català, doncs, seria un contribuent net de la UE. Tot i l'actual situació de dèficit fiscal, l'economia catalana ha estat capaç de mantenir un PIB superior als 200 mil milions.

Al seu torn, el catedràtic i conseller del Banc d’Espanya Guillem López Casasnovas assegura en l'informe que les entitats financeres amb seu a Catalunya podrien accedir a les injeccions de liquiditat del BCE: "Si Catalunya tingués un Estat propi, les entitats de crèdit amb seu a Catalunya podrien continuar participant en el sistema de consolidació de transaccions financeres conegut com Target2", afirma.

Banc Central Català

En tot aquest procés, el nou Estat català necessitarà un banc central propi. L'estudi del CCN n'analitza les responsabilitats, com la supervisió bancària, i situa la seva creació i posada en funcionament com una de les principals prioritats a l'hora de construir les noves estructures d'Estat.

Aquest banc propi hauria de responsabilitzar-se de la supervisió bancària (en tots els escenaris): CaixaBank, Sabadell per quota de mercat o d'altres que volguessin competir-hi, així com de la implementació de la política monetària del BCE o del disseny i implementació d’una política monetària pròpia (segons l’escenari).

Sense excloure la creació d'un Banc Públic català que podria dinamitzar el finançament de les institucions i la implementació de política d'industrialització i desenvolupament. Finalment, l'informe del CCN sentencia que tant la creació del Banc Central Català com la formació del personal per dur a terme les seves tasques estan "entre les prioritats de la política de desenvolupament d’estructures d’estat anunciada pel govern català".

Podeu consultar en aquest PDF l'informe complet del CCN.


http://www.elsingular.cat/cat/notices/2014/07/catalunya_seria_una_de_les_7_economies_mes_riques_d_europa_segons_el_ccn_102023.php