dijous, 19 de juny del 2014

Mas a la CNN: “ara és el moment de de tirar endavant la consulta”

Dijous, 19 de juny de 2014 21:40 h

El president Mas creu que el rei Felip VI intentarà solucionar el problema català mediant entre les institucions


Barcelona (ACN).- El president de la Generalitat, Artur Mas, ha opinat aquest dijous que el rei Felip VI intentarà solucionar el problema català mediant entre les institucions. En una entrevista amb la CNN, Mas ha subratllat que tot i que el rei no té poders executius, probablement intentarà afavorir el diàleg. "Estic segur que ell intentarà solucionar el problema, però ell no té poders executius. Ell pot posar en contacte les institucions o fer més fàcils les negociacions. Ell probablement farà això", ha apuntat. El president ha insistit que ara és el moment de tirar endavant la consulta, perquè hi ha una majoria social i política a Catalunya a favor de poder decidir el seu futur. 




Mas ha assegurat que des de Catalunya s'apreciaria la "mediació i l'ajuda" del rei en el procés català, i s'ha mostrat convençut que el nou rei mourà fitxa i actuarà per intentar solucionar el problema entre Catalunya i Espanya.

En una entrevista enregistrada des de Madrid, el president ha remarcat que a partir d'ara hi ha dos possibles escenaris. El millor seria el d'una "reacció moderada" del govern espanyol tolerant la
consulta, mentre que el pitjor seria, ha dit, que l'Estat optés per portar la convocatòria o la llei de consultes al Tribunal Constitucional.

En tot cas, Mas ha insistit que és ara quan hi ha una majoria social i també un consens polític a favor consulta, i aquesta serà l'única manera de comprovar quina força té realment el corrent independentista. "No sabem si hi ha una majoria independentista, però sí que hi ha una gran majoria a favor del referèndum, de decidir el nostre futur polític. És el moment de continuar, de tirar endavant amb la consulta", ha opinat.

Després de recordar els esforços que ha fet Catalunya durant mil anys per preservar la seva identitat, la seva cultura i la seva llengua, Mas també ha volgut deixar clar que el procés català és pacífic i democràtic, i l'ha deslligat completament del que està passant a Ucraïna. Pel que fa a Escòcia, sí que ha opinat que pot donar "llum" al procés català, perquè crearà un precedent positiu si guanya el 'sí' i negocia amb Europa la permanència dins de la UE.

També ha explicat que ell personalment votarà que sí en la consulta del 9 de novembre, tot i que el seu compromís com a president és amb el referèndum, perquè puguin votar tant els partidaris de la independència com els que en són contraris.