dijous, 19 de juny del 2014

Ens oposem a la imposició del 55% dels vots al Sí+Sí

19/06/2014 Apunts amb llibertat 

Col.lectiu Drassanes

Drassanes defensa el canvi de la pregunta o es fan dues voltes





- El portaveu del Grup parlamentari de CiU, Jordi Turull, en la jornada d’ahir va afirmar que al referèndum del 9N, per tal que el camí cap a la independència “sigui pres seriosament”, el Sí+Sí hauria d’obtenir almenys un 55% dels vots. Considerem tal afirmació poc rigorosa i un globus sonda que llança CiU per a veure com reacciona l’opinió pública.

- Des del Col·lectiu Drassanes rebutgem absolutament aquesta proposta en que el Sí+Sí ha d’obtenir un 55% mentre el No o el Sí+No en tenen prou amb un 45% per a guanyar. El que s’està dient, ras i curt, és que el vot pel Sí+Sí té menys valor que les altres opcions.

- Per a ser justos i tractar tots els vots amb igualtat, qualsevol de les opcions hauria de guanyar amb el
50% + 1 dels vots.

- En conseqüència, o es canvia la pregunta (una de clara i directa on s’hagi de respondre amb un Sí o un No sobre la independència de Catalunya) o es fan dues voltes com Drassanes ha valorat en un treball intern “Referèndum amb segona volta”, fet públic recentment.

- Recordar que quan s’acordà la data i les preguntes, es va obviar fer públiques les normes que regirien la celebració del referèndum. Si no tenim unes regles del joc clares, l’exercici del dret a l’autodeterminació només servirà com una eina d’especulació sociològica i de negociació per a futures transaccions entre les estructures polítiques que van transitar des del franquisme. Amb això, Drassanes opina que tenim una oportunitat per alimentar i aprofundir el debat públic en matèria del Referèndum d’Independència, per tal de garantir al màxim la seva transparència i efectivitat, útil per les aspiracions del poble de Catalunya.

Col·lectiu Drassanes, 19 de juny de 2014


http://www.llibertat.cat/2014/06/ens-oposem-a-la-imposicio-del-55-dels-vots-al-si-si-26689