divendres, 20 de juny del 2014

El PP “s’empassa” l’homenatge als republicans exiliats el dia de la coronació de Felip VI

Divendres, 20 de juny de 2014 05:00 h

El Parlament de Catalunya és l'única cambra de l'Estat espanyol que ha organitzat un acte institucional d’homenatge a l'exili republicà


ACN-Després de 75 anys i per primera vegada, el Parlament de Catalunya ha recordat i homenatjat els republicans exiliats l'any 1939, prop de 450.000 persones que, perseguides pel règim colpista de Franco, van haver de marxar forçosament del país. El Parlament recorda cada mes d'abril els republicans víctimes de la persecució franquista amb una ofrena floral, però  aquest any ha atès la petició de diverses entitats memorialistes de celebrar un homenatge als exiliats republicans. L'acte institucional és fruït de  les entitats memorialistes i d’un acord dels partits polítics el passat 10 d'abril.  





El discurs del president Irla  i testimonis esfereïdors

Encapçalat per la presidenta de la cambra, Núria de Gispert, i conduït per la periodista Gemma Ruiz, l'acte ha comptat amb una lectura teatralitzada del discurs de qui el 1939 presidia el Parlament, Josep Irla, i que després va assumir la Presidència de la Generalitat a l'exili. A més, s'han recitats fragments d'obres sobre l'exili i hi han intervingut diversos testimonis que han explicat les seves vivències.

"Era una situació penosa", ha explicat Montserrat Trueta, filla del doctor Josep Trueta exiliada a

França i Anglaterra. "Quan vaig tornar de l'exili, no volien donar-me feina, perquè era una nena de la guerra", ha recordat Teresa Alonso, una exiliada a Rússia. Durant l'acte també han compartit les seves experiències el fill de l'escriptor Artur Bladé i Desumvila, Artur Bladé, que va exiliar-se a França i Mèxic; i Jordi Rosell, un exiliat a França i a l'Amèrica del Sud.
.
També  s'han recitat fragments de les obres 'Dies de memòria 1938-1940: diari d'un mestre adolescent', de Joan Sales; 'Els darrers dies de la Catalunya republicana. Memòries sobre l'èxode català', d'Antoni Rovira i Virgili; 'Memòries de guerra i d'exili', de Teresa Pàmies; 'L'exiliada', d'Artur Bladé i Desumvila; 'Els vençuts', de Xavier Benguerel; 'K.L. Reich', de Joaquim Amat-Piniella; 'El soldat de Pandora. Una biografia del segle XX', de Ricard Vinyes, i de les cartes de Pere Calders a Joan Triadú, l'octubre del 1959, i la carta de Mercè Rodoreda a Carmen Alcalde, el març del 1976.

Catalunya, "única" en homenatjar l'exili republicà

"El Parlament de Catalunya és l'única cambra de l'Estat que ha organitzat un acte institucional d'aquestes característiques. I això ratifica la diferència entre Catalunya i la resta de l'Estat", ha destacat el president del Consell de Participació del Memorial Democràtic, Enric Pubill. "Som l'única comunitat autònoma que ha tingut un president de govern, del Parlament, diputats i alts càrrecs com a presos polítics de la dictadura", ha prosseguit Pubill.
La presidenta del Parlament de Catalunya, Núria de Gispert, ha volgut recordar els 59 diputats i els set funcionaris del Parlament que van haver d'anar a l'exili.

Així mateix, De Gispert i Pubill han coincidit en assegurar que Catalunya va viure "una doble repressió, també la de la seva identitat nacional". La presidenta de la cambra catalana ha definit l'exili republicà com "la diàspora cultural" del país i "una crisi humanitària de primer ordre". Prop de 100.000 catalans van abandonar les seves llars l'any 1939, "en un èxode precipitat i agònic", ha remarcat De Gispert.


http://www.directe.cat/noticia/355197/el-pp-sempassa-lhomenatge-als-republicans-exiliats-el-dia-de-la-coronacio-de-felip-vi