dimarts, 20 de maig del 2014

Xoc pel procés sobiranista al debat electoral de TVE

Dimarts  20.05.2014  08:02

Autor/s: ACN

González Pons diu que el procés espanta inversions i Tremosa i Terricabras li recorden que l'any passat van batre rècords a Catalunya








El procés sobiranista va planar ahir sobre el debat de TVE en ocasió de les eleccions europees amb el candidat de CiU, Ramon Tremosa, el d'ERC, Josep-Maria Terricabras, el número dos de la llista del PP, Esteban González Pons, el dos del PSOE, Ramón Jáuregui, el cap de llista d'UPyD, Francisco de Sosa Wagner, i el d'EU, Willy Meyer. González Pons va dir que el procés sobiranista espantava les empreses estrangeres i Tremosa i Terricabras li van respondre que l'any passat, ja en ple procés, Catalunya havia batut rècords
d'inversions. Jáuregui va refusar una Europa de 'cinquanta estats', Sosa va afirmar que a la Carta Europea no hi cabia la secessió i Willy Meyer va dir que el problema de Catalunya no era Espanya, sinó el capitalisme.





El debat, moderat per María Casado, no va dedicar cap bloc explícit al procés, però finalment tant el número dos del PP, Esteban González Pons, com els dos candidats de CiU i ERC, Tremosa i Terricabras, van contraposar arguments a favor i en contra del dret de decidir i sobre l'encaix d'una Catalunya independent a Europa.

El portaveu del PP va retreure a les formacions nacionalistes que no estimessin Espanya com ell --va dir-- estimava Catalunya. I va arribar a dir que si Catalunya s'independitzés no hi podria haver corredor mediterrani 'perquè Catalunya no seria de la UE'.

'Quan es parla d'independència de Catalunya és quan es despisten els inversors no únicament d'infrestructures, sinó de tota la resta.' També va retreure al candidat d'ERC que pretengués expandir el procés sobiranista a territoris a la resta dels Països Catalans.
Per contra, Tremosa i Terricabras li van recordar que Catalunya havia aconseguit augmentar inversions el 2013, ja en ple procés. 'El procés d'independència de Catalunya no sembla que espanti els inversors, que han augmentat extraordinàriament aquest darrer any', va afirmar Terricabras, que va recordar que a Catalunya hi havia 5.600 empreses estrangeres.

Tremosa va explicar que, segons les dades del Ministeri d'Economia espanyol, la inversió multinacional a Catalunya havia superat rècords l'any passat i fins i tot el Financial Times havia admès que el procés no allunyava inversions sinó que n'atreia, amb la 'perspectiva de tenir un país normal i eficient'.

A banda les inversions, els candidats de CiU i ERC van reclamar a PSOE i PP que permetessin que els ciutadans catalans s'expressessin a les urnes i que l'estat no vetés la presència d'una Catalunya independent a la UE.

Tremosa va recordar que el referèndum de Catalunya tenia més suport social i parlamentari que no pas l'escocès i Terricabras va rebutjar les acusacions d'exclusivisme que havien rebut les formacions nacionalistes. Per contra, González Pons va afirmar que el cas català 'no té res a veure' amb l'escocès, perquè a diferència dels escocesos Catalunya 'mai no ha estat una nació'.

El número dos de la llista del PSOE, Ramon Jáuregui, va demanar a les formacions nacionalistes que no busquessin culpes externes als problemes dels seus territoris i va refusar una Europa on 'cada comunitat creï un estat' perquè en aquest cas 'la UE s'hauria de desmuntar a l'entorn de 50 o 60 estats'. Segons Jáuregui, 'Catalunya mai no estarà millor que en una Europa i una Espanya federal'.


http://www.vilaweb.cat/noticia/4192398/20140520/xoc-proces-sobiranista-debat-electoral-tve.html