dijous, 1 de maig del 2014

“L’únic que falta per tenir la independència és que intervinguin la Generalitat”

Dijous, 1 de maig de 2014 05:00 h

Albert Donaire, Coordinador de Mossos per la Independència explica en aquesta entrevista una visió diferent sobre la policia catalana i el seu paper en aquest procés


Meritxell Doncel (@m_doncel) / Periodista i Advocada.- El 2010, juntament amb un grup d’agents de la comissaria de Vielha, on aleshores prestava servei, va crear el grup de facebook Mossos per la Independència. Aviat s’hi van unir agents d’arreu del territori català, fins que al 2012 van decidir constituir-se com a sectorial de l’ANC. Actualment compten amb 130 associats amb dret a vot i més de 400 agents col·laboradors.
 

Albert Donaire Coordinador de Mossos per la independència
© @m_doncel


Dilluns vam veure més d’un centenar de Mossos cantant el “Viva España” al president Mas. Et sobta?
No em sobta perquè som un col·lectiu gran, de prop de 18.000 persones, i és normal que hi hagi diversitat d’opinions. El que no trobo bé és la manera d’expressar-ho. Nosaltres no anirem a cridar independència al president Rajoy. Si al Parlament aquesta opinió té una representació del 20 o el 25%, el percentatge al cos deu ser similar.

Creus que només és d’un 20%?

Jo visc i treballo a les comarques gironines, on la majoria d’agents són independentistes. Els companys que conec que van assistir a la protesta, que eren independentistes, em van assegurar que els que cantaven el “Viva España” eren només una vintena d’agents, no pas la majoria. Aquests càntics no ens ajuden, perquè ens posem la societat catalana en contra, més del que ja la tenim.

Què n’opines de les etiquetes que darrerament us pengen?
Poden haver-hi hagut errades en algunes actuacions i, certament, tot és millorable però no es pot fer pagar tot un col·lectiu l’actuació d’algun membre del cos. De tota manera, jo trobo que a països com Suècia, Anglaterra i Alemanya no es produeix l’encarament que hi ha envers la policia als països mediterranis. Les cultures nòrdiques tenen  un respecte que aquí manca i molts cops ens sentim sols. A això hi has d’afegir que des de determinats sectors s’està criminalitzant el cos de Mossos d’Esquadra.

Us estan utilitzant contra el procés?
Políticament, sí. Som la policia de Catalunya, estem a les ordres de la Generalitat i som els que hem de garantir aquest procés. La via més segura que la Generalitat té per fer la consulta és gestionar la seguretat. Per tant, qualsevol cosa que pugui desprestigiar el cos de Mossos d’Esquadra, l’Estat espanyol ho aprofitarà.